Foto M. Gracin
Generalni dorektor Kaltenberg Adria Damir Tomljanović kazao je kako je ideja za ovaj projekt, vrijedan dvanaest milijuna eura, rođena prije dvije i pol godine, a u svega godinu i pet mjeseci sagrađen je objekt koji se odlikuje visokim stupnjem tehnologije i opreme po najvišim standardima koja omogućuje proizvodnju od 30 do 50 tisuća hektolitara piva godišnje, a koji će otvoriti pedesetak novih radnih mjesta, od kojih je većina popunjena uglavnom ljudima iz domaćeg kraja
BAKAR Nova pivovara Kaltenberg Adria d.o.o., prva i za sada jedina na kvarnerskom području, u sklopu koje je i Ludwig’s gastro pub, otvorena je danas na prostoru Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu, svečanim presijecanjem vrpce i probijanjem čepa bureta Kaltenberg piva, što je učinio bavarski princ Luitpold von Bayern, jedan od suvlasnika Kaltenberg pivovare, pra praunuk posljednjeg bavarskog kralja Ludwiga III.
– Tradicija proizvodnje piva u bavarskoj kraljevskoj obitelji traje još od davne 1260. godine. Međutim, imamo i u Hrvatskoj podugu tradiciju, jer smo prije 25 godina počeli proizvodnju u Splitu. Odlučili smo se za prostor ove zone jer pruža bezbroj odličnih pogodnosti, ima odličan strateški položaj, blizu je luka, a imamo i veliku podršku lokalne zajednice. Ljudi vole pivo, pivo spaja ljude i pomaže i u rješavanju političkih problema. Sva piva u ovoj pivovari proizvodit će se sukladno Bavarskom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine, a svaki sastojak će biti pažljivo odabran tako da kvaliteta bude besprijekorna. Osim toga, stoljetno iskustvo u pivarstvu, dosljednost i konzistentnost, pivarske vještine te riječka voda omogućit će vrhunsku kvalitetu piva. Pivovara će za početak predstaviti dvije varijante Kaltenberg piva koje su potpuno drugačije – Kaltenberg Pils i Kaltenberg Hefeweissbier, a lansirat ćemo i prvo pravo riječko pivo – Tars, kazao je princ Luitpold von Bayern.
U sklopu pivovare otvoren je i restoran Ludwig’s gastro pub, koji će raspolagati sa 150 unutarnjih sjedećih mjesta te imati pivski vrst koji će moći primiti još 150 gostiju. Restoran odiše industrijskim artizmom, vintage dizajnom, s velikom staklenom stijenom kroz koju će posjetitelji moći vidjeti proizvodnju piva, a uređenje je povjereno Babaloo Designu. U sklopu restorana odvijat će se razni eventi, koncerti, proslave rođendana te će, također, biti organizirano edukativno razgledavanje proizvodnje piva – Beer Tour. Osim toga, međunarodno priznat Chef Markus Rosner svakodnevno će pripremati specijalitete od namirnica s lokalnog područja.
Generalni dorektor Kaltenberg Adria Damir Tomljanović kazao je kako je ideja za ovaj projekt, vrijedan dvanaest milijuna eura, rođena prije dvije i pol godine, a u svega godinu i pet mjeseci sagrađen je objekt koji se odlikuje visokim stupnjem tehnologije i opreme po najvišim standardima koja omogućuje proizvodnju od 30 do 50 tisuća hektolitara piva godišnje, a koji će otvoriti pedesetak novih radnih mjesta, od kojih je većina popunjena uglavnom ljudima iz domaćeg kraja.