Edukacija

LJETNA ŠKOLA NA MEDICINSKOM FAKULTETU Intervencijska radiologija i invazivna kardiologija

Mirjana Grce

Cilj Ljetne škole je studente educirati o najnovijim vrstama i mogućnostima liječenja u ovim područjima kako bi u budućem radu znali kada i koje pacijente uputiti na određenu pretragu, odnosno koji su pacijenti pogodni za ovakvu vrstu zahvata

Cilj Ljetne škole je studente educirati o najnovijim vrstama i mogućnostima liječenja u ovim područjima kako bi u budućem radu znali kada i koje pacijente uputiti na određenu pretragu, odnosno koji su pacijenti pogodni za ovakvu vrstu zahvata

Intervencijska radiologija i invazivna kardiologija u izuzetno su velikom usponu i ova će škola obuhvatiti pregled svega što radimo, s ciljem da studente upoznamo s tim kako koristiti ove metode, bez obzira u kojoj grani medicine kasnije djelovali – istaknuo je doc. dr. sc. Dimitrij Kuhelj, predstojnik Kliničnog inštituta za radiologijo i voditelj intervencijske radiologije Univerzitetnog Kliničnog centra Ljubljana



RIJEKA Pedesetak studenata završne godine studija medicine iz Zagreba, Splita, Osijeka, Sarajeva i Rijeke sudjeluje na dvodnevnoj drugoj Ljetnoj školi intervencijske radiologije i invazivne kardiologije što se održava na riječkom Medicinskom fakultetu.


Cilj joj je studente educirati o najnovijim vrstama i mogućnostima liječenja u ovim područjima kako bi u budućem radu znali kada i koje pacijente uputiti na određenu pretragu, odnosno koji su pacijenti pogodni za ovakvu vrstu zahvata.


– Intervencijska radiologija i invazivna kardiologija u izuzetno su velikom usponu i ova će škola obuhvatiti pregled svega što radimo, s ciljem da studente upoznamo s tim kako koristiti ove metode, bez obzira u kojoj grani medicine kasnije djelovali – istaknuo je doc. dr. sc. Dimitrij Kuhelj, predstojnik Kliničnog inštituta za radiologijo i voditelj intervencijske radiologije Univerzitetnog Kliničnog centra Ljubljana.




Studenti su upoznati s osnovama zaštite zračenja tijekom intervencijskih postupaka, osnovama kontrasnih sredstava i punkcijama vođenim slikovnim tehnikama. Govorilo se i o povijesti intervencijske radiologije, ulozi slikovne dijagnostike kod vaskularne patologije i brojnim drugim, izuzetno važnim i aktualnim temama ovih grana medicine.


– Vrlo specifična i napredna znanja koja će studenti dobiti tijekom dvodnevne edukacije objedinjuju teoriju i praksu uz primjenu vrhunske tehnologije, odnosno rada na posebnim uređajima – simulatorima intervencijskih zahvata. Studenti su na vježbama učili kako postaviti stent, kako postaviti perkutanu bilijarnu drenažu, kako izgleda slika zahvata na ekranima, kako i koje papučice uređaja koristiti, kako izgleda kada je kontrast u arterijama i slične temeljne, ali izuzetno važne radnje. Intervencijska radiologija obuhvaća minimalno invazivne postupke (bez rezova, s lokalnom anestezijom, uz kraći ili minimalan boravak u bolnici) pomoću različitih metoda oslikavanja te se bavi dijagnostikom i intervencijom poremećaja čime predstavlja alternativu klasičnoj kirurgiji, izvijestili su organizatori.