Otvoren 27. KKL

Kultura vas čeka u Kastvu – nadomak neba

P. N.

Foto Vedran KARUZA

Foto Vedran KARUZA

Renomirani ljetni festival tijekom sljedeća dva mjeseca u gradić na brege donosi atraktivne koncerte, sjajne predstave, zanimljive izložbe i radionice te pregršt drugih festivalskih i partnerskih programa



KASTAV  Kultura nadomak neba slogan je ovogodišnjeg, 27. izdanja Kastafskog kulturnog leta, što je otvoreno večeras svečanom ceremonijom i spuštanjem festivalske zastave na Trgu Matka Laginje u Kastvu. Renomirani ljetni festival tijekom sljedeća dva mjeseca u gradić na brege donosi atraktivne koncerte, sjajne predstave, zanimljive izložbe i radionice te pregršt drugih festivalskih i partnerskih programa. Tajnica Udruge KKL Hani Mohorovičić Srdoč naglasila je da će među brojnim festivalskim događanjima svatko moći pronaći nešto što će ga taknuti u dušu.


– Na KKL-u nadomak neba kultura vas čeka! Pripremili smo raznolik program kako bi udovoljili ukusima širokog sprektra publike, od rocka do primorske pjesme, klapske pjesme, klasične glazbe, harmonikaške glazbe i tradicionalne japanske glazbe, preko dramskog i izložbenog programa, do naših partnerskih programa poput Festivala gitare, Čansonfesta i drugih. Namjera nam je bila i probuditi malo uspavano kastavsko ča i to na različitim razinama. Zato hvala našim recitatorima i autrima čakavske proze i poezije, Branku Kukurinu na izložbi, Tajani Dukić na čakavskom mjuziklu, a Saši Jantoleku na osmišljavanju vizualnog rješenja KKL-a, rekla je Hani Mohorovičić Srdoč.


Predsjednica Udruge KKL Helena Ninković Budimlija uručila je počasno članstvo u udruzi cijenjenim umjetnicima i glumcima Leli Margitić i Peri Kvrgiću.


Foto Vedran KARUZA


Foto Vedran KARUZA





– Zahvaljujem se u ime kolege i svoje. Jako sam dirnuta, osjećam se tu kao doma. Ovo je moj rodni kraj, u biti. Mislim da treba puno više uložiti u očuvanje naše prekrasne čakavštine, i drago mi je da Kastav to i radi zadnjih 27 let. Počašćena sam i dirnuta ovim priznanjem, rekla je Lela Margitić.


Tradicionalnim spuštanjem festivalske zastave 27. KKL i službeno je otvorio gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.


– Kastafsko kulturno leto zahvaljujući entuzijazmu te trudu i radu pojedinaca postalo je okosnicom kulture našega grada. Sinergija Grada i Udruge KKL primjer je kako stvari trebaju funkcionirati. Sljedeća dva mjeseca čekaju nas puna Crekvina, tople ljetne noći u kojima će svatko pronaći nešto za sebe. Cijeli Kastav bit će pozornica, pozivam svih da dođu i uživaju skupa s nama, rekao je gradonačelnik, koji se zahvalio svima koji su odlučili podržati ovu lijepu priču.


Otvorenju festivala u gradskoj Loži prisustvovali su brojni gosti, a svečanost su svojim nastupima uveličale Muška i Ženska klapa Kastav te kastavski recitatori i glumci Sven Sušanj, Dean Maslić, Andrija Frlan, Dora Jardas i Vito Jardas koji su izveli djela poznatih domaćih autora. Bio je to ujedno i nešto skraćeni program „Ode zavičaju”, koja se po otvorenju trebala održati na Crekvini, ali se sve zbog najavljene vremenske prognoze preselilo pod Ložu.