Potpisan ugovor

Kraljevicu čeka obnova javne rasvjete vrijedna 11 milijuna kuna

Sanja Gašpert

snimio Vedran KARUZA

snimio Vedran KARUZA



U Gradu Kraljevici jučer je potpisan ugovor o javno-privatnom partnerstvu za projekt obnove javne rasvjete na cijelom području Kraljevice, u naseljima Bakarac, Kraljevica, Šmrika, Križišće, Veli i Mali Dol, vrijedan 10.816.331,25 kuna. Ugovor su potpisali gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić i direktor Petrol javna rasvjeta d.o.o. Branimir Šteko. Tvrtka Petrol javna rasvjeta d.o.o. je društvo posebne namjene osnovano u svrhu provedbe projekta od strane tvrtke Petrol d.o.o. iz Zagreba, koji je odabran kao najpovoljniji ponuditelj u postupku javne nabave.


– Sljedeće godine u ovo doba mještani navedenih naselja imat će najkvalitetniju javnu uslugu rasvjetljavanja javnih površina modernom LED rasvjetom, čime će se postići veća sigurnost prometa i kretanje pješaka. Ugovor je potpisan na rok od šesnaest godina, što znači da će sljedećih šesnaest godina privatni partner upravljati javnom rasvjetom na području Kraljevice.


U prvoj godini izradit će projektnu dokumentaciju i obnoviti postojeću javnu rasvjetu, a što uključuje zamjenu postojećih svjetiljki novima u LED tehnologiji, a preostalih petnaest godina će je održavati – kazao je gradonačelnik Čandrlić, dodajući kako Grad Kraljevica i ovim projektom pokazuje kako nastavlja s velikim investicijama u poboljšanju standarda isporuke usluga mještanima.




– Iako smo još u povojima što se tiče privatnih investicija u javnom sektoru, primjer ovakvog ugovora u Kraljevici je zapravo svijetli primjer budućnosti. Cilj je svake jedinice lokalne samouprave pružiti najkvalitetniju i dostupnu javnu uslugu. Meni kao gradonačelniku je najvažnije zadovoljstvo građana u Kraljevici. Također je bitno da je usluga svima dostupna i na jednako efikasan i kvalitetan način provediva. Potičemo investicijsku klimu, pa smo prošli tjedan potpisali ugovor s Primorsko-goranskom županijom za financiranje i rekonstrukciju osnovne škole – dodao je Čandrlić.


U razdoblju održavanja Grad će podmirivati troškove električne energije koji će biti manji zbog učinkovitije LED rasvjete i privatnom partneru plaćati naknadu u godišnjem iznosu nešto većem od 700.000 kuna.


– Obnovljeno će biti više od 1.200 rasvjetnih mjesta na cijelom području grada, odnosno u naseljima Bakarac, Kraljevica, Šmrika, Križišće, Veli i Mali Dol. Na 255 rasvjetnih mjesta, na kojima će se upravljati s 278 svjetiljki, implementirat će se sustav nadzora, upravljanja, regulacije, mjerenja i verifikacije ušteda te kontrola isporuke standarda privatnog partnera. Iz ovog sustava javni partner, odnosno Grad Kraljevica, imat će uvid u ostvarene uštede i stanje javne rasvjete. Snaga moderniziranog sustava javne rasvjete bit će manja za više od 70 posto, uz povećanje kvalitete rasvjetljenosti. Ušteda je vrlo bitna, jer se smanjuju javni rashodi, a time i štedi novac poreznih obveznika, građana Kraljevice – kazao je direktor Petrol javna rasvjeta d.o.o. Branimir Šteko.