Peto godišnje doba

Kraljevica u rukama maškara: Održana maškarana povorka

Sanja Gašpert

Svečanosti primopredaje ključa Grada maškarama prethodila je maškarana povorka koja je krenula s Banja



KRALJEVICA Imamo ključ!, uzviknuo je meštar i predsjednik Mesopustara Kraljevice Alem Bašić primajući ključ Grada Kraljevice od gradonačelnika Dalibora Čandrlića, danas na rivi u Kraljevici, gdje je održana svečanost primopredaje, čime je u Kraljevici počelo peto godišnje doba – maškare. Svečanosti primopredaje ključa Grada maškarama prethodila je maškarana povorka koja je krenula s Banja.


– Ovih pet tjedana bit će bolje, barem nama maškarama. Večeras dižemo zastavu, a s nama je i naš pustić Adam, koji svake godine nosi isto ime, ali je drugi lik. Ove je godine on ronilac, a predstavlja jednog našeg sugrađanina koji je potopio svoju barku dok je radio drugome vez. Naime, svake godine pust Adam predstavlja lik nekoga tko je tijekom godine napravio neku glupost ili dišpet. Mi našeg pustića ne dižemo kako to rade u drugim mjestima, nego on putuje s nama, kazao je Bašić.


Nek’ odmori


Kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić bez problema je predao ključ Grada maškarama, sa željom da se sljedećih pet tjedana odmori od odgovorne funkcije koju obnaša.




– Dajem vam ključ Grada sljedećih pet tjedana, a ako vam bude dobro možete ih zadržati i dulje, da se ja malo odmorim. Ipak, u tjednima pred nama imat ćete i neke obaveze koje se nadam da ćete ispuniti. Osjećam se super, veliki teret skinuo sam s leđa barem privremeno. Očekujem sljedećih tjedana veselje u gradu, a ja ću se dobro odmoriti i pripremiti za nove zadatke, kazao je Čandrlić.



Dodao je kako Grad Kraljevica godinama prati maškare koje su simbol ovog grada. Također, Čandrlić je najavio mogućnost da se, čim se za to stvore uvjeti, maškarane zabave vrate u Kraljevicu, koja je nekada bila poznata upravo po takvim plesnim zabavama, koje su se održavale u sportskoj dvorani, a koje su znale okupiti više od dvije tisuće posjetitelja.


Maškarana događanja podržava i Turistička zajednica grada Kraljevice.


– Zajedno s Gradom Kraljevica Turistička zajednica godinama daje potporu maškaranim događanjima na našem području. Tradicija maškaranja u našem je gradu duga 130 godina i ovakvim događanjima želja nam je vratiti stare užance u grad. Posljednjih godina u našem gradu nemamo maškarane zabave, ali naše maškare odlaze na zabave u okolna mjesta, kazala je stručna suradnica kraljevičke Turističke zajednice Linda Petrović.


Bogat program


U sklopu programa Maškare u Kraljevici i sljedeće tri subote, 20. i 27. siječnja te 3. veljače, bit će organizirana maškarana povorka s Banja prema rivi, nakon čega će maškare Mesopustara Kraljevice, nakon što su sinoć obišli Novi Vinodolski, otići na plesne zabave u Kostrenu, odnosno Crikvenicu i Drivenik.


U nedjelju, 28. siječnja planiran je obilazak okolnih mjesta, 10. veljače sudjelovanje na karnevalu u Kranju, Ljubljani i Igu te maškarani ples na Hreljinu, 11. veljače najavljena je dječja reduta, a istoga dana i sudjelovanje na Riječkom karnevalu. U utorak, 13. veljače maškare će obići Dječji vrtić Orepčići, Dom za rehabilitaciju Fortica i Dom na Oštru, dok 14. veljače, na Čistu srijedu, nakon povorke koja kreće s Banja, slijedi paljenje pusta, čitanje presude, igrokaz i druženje uz bakalar.