Odluka općinskog vijeća

Kostrena uskoro dobiva Centar Kulture

Sanja Gašpert

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ



KOSTRENA – U svrhu njegovanja, unapređenja i promicanja tradicionalnih kulturnih i umjetničkih izričaja lokalnog podneblja, razvijanja svih oblika kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, zadovoljavanja potreba stanovništva kroz kulturna i umjetnička događanja te organizacije rada interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca, Općina Kostrena osnovat će Centar kulture Kostrena – CK Kostrena, odlučili su većinom glasova kostrenski vijećnici.


– Odluku o osnivanju javne ustanove u kulturi Općinsko vijeće Kostrene donijelo je na sjednici održanoj 29. travnja ove godine. Ovo je najbolji način da se realizira projekt Kuće kostrenskih pomoraca, a kroz ovaj Centar će se cijela kultura našega kraja staviti »pod jednu kapu«. Razlog više za osnivanje nove ustanove su brojne manifestacije i događanja koji se organiziraju na području Kostrene, a kojima su do sada organizatori bili Odbor za kulturu, odgoj i obrazovanje koji nema pravnu osobnost, Narodna čitaonica Kostrena Sv. Lucija, Turistička zajednica Općine Kostrena, a dijelom i sama Općina Kostrena kojoj navedeno nije primarna djelatnost. Neke od tih manifestacija su Jesen u Kostreni, Proljeće u Kostreni, Dani Općine, Mikulna, razna događanja za djecu i umirovljenike i slično.

Često se javljaju problemi prilikom naplaćivanja ulaznica, preklapanja događanja, korištenja prostora, oglašavanja manifestacija i slično. Novoosnovana ustanova bi kao centar kulture bila organizator kulturnih događanja na našem području, događanja za djecu i mlade, umirovljenike i starije osobe, kao i opću populaciju – kazao je u obrazloženju odluke kostrenski načelnik Dražen Vranić. Dodao je kako će Centar u početku djelovati u shodno raspoloživim općinskim prostorima, zapošljavati jednog djelatnika na mjestu ravnatelja, a otvaranjem interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca, trebat će zaposliti jednog stručnog suradnika kako bi se program u Kući odvijao nekoliko dana u tjednu za različite profile korisnika. 


Osnivanje ovog Centra s vremenom će rasteretiti i općinski proračun, jer će se stvoriti mogućnosti za apliciranjem dodatnih financijskih sredstava, a u planu su i nova kulturna događanja. Nakon donošenja ove odluke o osnivanju Centra, slijedi raspisivanje natječaja za ravnatelja o čijem će izboru, kao i izradi statuta i ostale dokumentacije, također odlučivati naše Općinsko vijeće, kazao je Vranić.




Suzdržani u glasovanju po ovoj odluci bili su vijećnici HDZ-a Sanjin Vrkić i Darko Tonković, kao i vijećnice Unije Kvarnera Mirela Marunić i Tatjana Smeraldo. Marunić je upozorila na, kako je kazala, »nenamjensko trošenje« sredstava te istaknula kako je pola milijuna kuna koliko bi, prema elaboratu o opravdanosti osnivanja Centra, trebali iznositi rashodi »puno novaca«, dok je HDZ-ovca Darka Tonkovića zanimalo koliko će Općinu stajati samo osnivanje Centra. Odgovorio mu je načelnik Vranić, istaknuvši kako su troškovi samog osnivanja zanemarivi, nekoliko kuna za poštansku marku, s obzirom da se odluka upućuje na suglasnost Ministarstvu kulture u Zagreb, kao i »par stotina kuna« za upis u sudski registar.