Kuhinjski moljac

Konačni nalaz potvrdio što je bilo u maneštri u riječkoj školi: ‘Nije bila stvar u štednji’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kako je bilo i očekivano, mikrobiološki nalaz hrane je dobar jer obrok nije sadržavao patogene bakterije, a nije bilo ni povišene količine bakterija. Međutim, nalaz je ipak ocijenjen neprikladnim, jer se radi o ličinkama kuhinjskog moljca koje se ne bi smjele nalaziti u hrani



RIJEKA Konačni nalaz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrdio je rezultate prvih preliminarnih analiza koji su pokazali da su polaznicima produženog boravka Osnovne škole Dolac u objedu u ponedjeljak, u maneštri servirane ličinke kuhinjskog moljca koje su iznimno gadljive, ali ne i štetne za ljudsko zdravlje. Voditelj Epidemiološkog odjela Dobrica Rončević, nakon jučer okončane kompletne analize obroka riječkih osnovaca, još je jednom istaknuo da se radi o nepatogenom organizmu.


– Kako je bilo i očekivano, mikrobiološki nalaz hrane je dobar jer obrok nije sadržavao patogene bakterije, a nije bilo ni povišene količine bakterija. Međutim, nalaz je ipak ocijenjen neprikladnim, jer se radi o ličinkama kuhinjskog moljca koje se ne bi smjele nalaziti u hrani. Termički obrađene nisu štetne za ljudsko zdravlje. To su nepatogeni organizmi koji se mogu naći u sirovini za hranu biljnog podrijetla poput brašna, ječma ili graha, ali zdravstveno nisu opasni. U međuvremenu nismo imali prijave oboljelih koji bi se mogli povezati sa školom, a ovaj je slučaj više bio incident na društvenim mrežama nego stvarni problem. Ipak, na kvaliteti obroka uvijek se može raditi – kazao je Rončević.


Uznemirujući obrok


Uznemirujući obrok učenicima OŠ Dolac dostavila je tvrtka Blato 1902 d.d. koja je izabrana kao najpovoljniji dobavljač na javnom natječaju, a neprimjeren sadržaj u ručku otkrili su sami učenici i to nakon što su djelomično već konzumirali objed, dok nitko tko je pripremao hranu i dijelio je nije uočio da maneštra od ječma i graha sadržava i gadljive ličinke.




Direktorica Blata 1902 Marina Kapor jučer je izrazila žaljenje zbog neugodnosti koje su učenici i njihovi roditelji proživjeli zbog neprimjerenog obroka te se ispričala, ujedno ustvrdivši kako ta tvrtka još uvijek ispituje što se dogodilo.


– Dobavljači s kojima poslujemo provjerene su tvrtke i svi rokovi valjanosti namirnica ispoštovani su, međutim ispitujemo što se dogodilo jer znamo da je neugodno, ružno i gadljivo. Imamo visoke standarde u kuhinji, sanitarna je inspekcija učestalo u kontroli i pridržavamo se svih propisanih mjera. Ne dolazi u obzir da smo pripremili nešto na uštrb zarade – navodi Kapor.


Neugodan događaj, dodaje, veliki je poslovni problem za tvrku i u financijskom će smislu, kaže, šteta za tvrtku biti ogromna.


– Šteta za tvrtku je napravljena i razmotrit ćemo imali li osnova za pokretanje nekog drugog postupka, no to će se tek vidjeti – zaključuje Kapor.


Blato dostavlja tople obroke u 12 riječkih osnovnih škola


Osnovna škola Dolac nije jedina riječka škola u koju tvrtka Blato 1902 svakodnevno dostavlja tople obroke. Naime, od 24 osnovne škole grada Rijeke, svega njih četiri imaju vlastite kuhinje u kojima pripremaju tople obroke, a riječ je o osnovnim školama »Fran Franković«, Srdoči, Vežica te Centar za autizam. Sve ostale škole zbog nepostojanja adekvatne kuhinje prisiljene su putem natječaja svake godine birati vanjskog dobavljača, a prema podacima Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo najveći dio tog posla odrađuje upravo Blato.


Od 24 osnovne škole, njih 12 je odabralo Blato, a riječ je o školama: Centar, Dolac, Gelsi, Gornja Vežica, Ivan Zajc, Nikola Tesla, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Trsat, Vladimir Gortan te Centar za odgoj i obrazovanje. Kuhinju Crvenog križa koriste škole Brajda, Eugen Kumičić i Zamet, dok su se za tople obroke restorana Lovor odlučile škole Belvedere, Kantrida, Pehlin, Škurinje, Turnić i Kozala. U odjelu napominju da je hrana uzorkovana u svim školama prije ovog incidenta i da su svi dosadašnji nalazi bili u redu, odnosno hrana zadovoljava energetsko-nutritivne potrebne vrijednosti, a i mikrobiološki je bila ispravna. Uzorkovanje se provodi nenajavljenim dolaskom djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u škole.