Bitka za PGŽ

Komadina prelomio, ide po još jedan mandat: “Neka se kolega Oleg upire, ali ovdje većina diše lijevo”

Tihana Tomičić

Zlatko Komadina i Oleg Butković / Foto: V. KARUZA

Zlatko Komadina i Oleg Butković / Foto: V. KARUZA

Popričao sam malo s ljudima, i brojni su mi jasno rekli da bi željeli da se opet kandidiram da dovršimo mnoge zajedničke projekte, kaže Zlatko Komadina



Primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina je prelomio: natjecat će se za još jedan mandat župana na izborima 2021. godine.


– Popričao sam malo s ljudima, i brojni su mi jasno rekli da bi željeli da se opet kandidiram da dovršimo mnoge zajedničke projekte. Odluka je na meni, i ja sam je donio, a naravno odlučit će građani. Cijeli život sam u izbornim bitkama, i logično je da političku karijeru završim u još jednom borbi, ja se nadam i siguran sam – pobjedom, kaže Komadina. Naravno, formalnu odluku mora donijeti Županijski odbor SDP-a.


Na pitanje može li biti siguran da će s njim SDP zadržati županiju, s obzirom koliko se ministar i šef županijskog HDZ-a Oleg Butković upire ulagati u ovu regiju, Komadina kaže:




– Neka se kolega Oleg upire, to je legitimno, no ja mislim da ovaj kraj ipak i dalje najviše drži do lijevog centra, a moja je dužnost, odnosno dužnost je SDP-a očuvati tu opciju u ovom kraju. Većina ljudi u ovom kraju diše lijevo, i moji kolege u stranci očekuju da to ponovno dokažemo, govori Komadina.


Dodaje da mu je to logičan slijed završetka političke karijere i odlaska u mirovinu – ali ne povlaštenu.


U tom slučaju zadržala bi se i stabilnost, odnosno današnji oblik velike SDP-ove koalicije u PGŽ-a, gdje bi PGS bio glavni partner, te bi vjerojatno imao mjesto jednog podžupana, a kako bi SDP zadržao mjesto predsjednika Skupštinem, PGS bi dobio neke druge izvršne funkcije, primjerice ŽUC i druge tvrtke i ustanove.


I dok će lokalne izbore posvetiti Primorsko-goranskoj županiji, Komadina bi kao potpredsjednik stranke na parlamentarnim izborima 2020. godine mogao fokus pomaknuti s PGŽ-a na širu sliku – ideja na Ibleru jest, naime, da ne bude koordinator za izbore u matičnoj 8. izbornoj jedinici, koja obuhvaća veći dio PGŽ-a, nego 7. jedinicu koja se proteže od njegovog rodnog Novog Vinodolskog preko Gorskog kotara do juga Zagreba, gdje bi bio glavna osoba za organizaciju izbora i izborni rezultat.


– Da, istina je, to je ideja o kojoj se razmišlja u stranci, a s obzirom da ja potječem iz Novoga, logično je da se tome i vratim. Uostalom, ionako sam najviše vremena na autocesti Rijeka – Zagreb, pa se znam šaliti da nema logičnije stvari nego da budem koordinator u “izbornoj jedinici autocesta Rijeka – Zagreb”, kaže Komadina.


Dodaje da kao potpredsjednik stranke može biti koordinator bilo gdje jer je nacionalno prepoznatljiv, te da će uvažiti prijedlog šefa stranke Davora Bernardića gdje god ga na izborima imenuje, ali zasad je ideja da to bude upravo 7. jedinica.


U tom slučaju koordinator za 8. jedinicu bio bi predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić, također na prijedlog Bernardića, koji misli da Fabijanić ima dovoljno autoriteta da sredi odnose u SDP-u Istre, koji je također dio 8. jedinice, a to ima smisla i s obzirom na to da odnosi Komadine i Fabijanića nisu više idilični kao nekad, pa bi sad svaki od njih imao svoj “rejon” djelovanja.


Koordinatori


Prema planu zacrtanom na Ibleru, koordinator za 1. jedinicu bio bi šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, 2. bi vodio potpredsjednik Rajko Ostojić, 3. jedinicu župan Željko Kolar, Slavoniju bi koordinirali Biljana Borzan i Domagoj Hajduković, 6. sisačko-zagrebačku politički tajnik Davorko Vidović, 7. i 8. Komadina i Fabijanić, 9. Franko Vidovič, a 10, Arsen Bauk.


Ovu odluku će formalno potvrditi Predsjedništvo SDP-a, ali nakon što prođu predsjednički izbori.