Županijska skupština

Komadina: Očito smo bili na dobrom tragu oko plutajućeg terminala. Razgovarat ću s Plenkovićem

P. N.

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Župan Komadina je rekao kako će od LNG Hrvatske zatražiti i službenu kopiju studije o makroekonomskim učincima LNG terminala



RIJEKA Umirovljeni general Anton Tus proglašen je počasnim građaninom Primorsko-goranske županije, jednoglasnom odlukom članova Županijske skupštine.


U obrazloženju odluke o proglašenju generala Tusa počasnim građaninom županije stoji kako je Tus »kao prvi zapovjednik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske dao nemjerljiv doprinos u borbi za samostalnost i državnost Republike Hrvatske, te je kao rođeni Bribirac u tom svojstvu i toj časnoj dužnosti promicao ugled i značaj Županije u Hrvatskoj i inozemstvu«.


Na sjednici Skupštine, također jednoglasnom odlukom, izabrani su i dobitnici nagrada Primorsko-goranske županije za životno djelo.




To su prof.emeritus Pavao Komadina, za doprinos u razvoju pomorskog obrazovanja, znanosti i pomorskog gospodarstva, te prof. Bože Mimica, za izuzetan doprinos hrvatskoj kulturi i povijesnoj znanosti te svjetskoj numizmatici.


Dobitnici godišnje nagrade županije su KUD »Učka« iz Matulja, za osvojeno zlato u kategoriji »Folklor« na međunarodnom natjecanju zborova održanom u ruskom St.Petersburgu, te docent Jonatan Lerga, s Tehničkog fakulteta u Rijeci, za uspješno vođenje projekta »Implementacija vremensko-frekvencijskih i drugih naprednih algoritama u analizi biomedicinskih signala, koji je rezultirao objavom šest znanstvenih radova u inozemnim znanstvenim časopisima.


Sjednica je započela aktualnim satom, na kojemu je vijećnik Marko Mataja Mafrici iz SDP-ove koalicije župana Komadinu pitao je li imao saznanja o postojanju dokumenta o makroekonomskim učincima terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju.


Taj je dokument, podsjećamo, javnosti prije nekoliko dana pokazala načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, optužujući Vladu i ministarstvo energetike i zaštite okoliša da su ga dvije godine skrivali jer podaci u njemu govore u korist fiksnog, a ne plutajućeg LNG terminala.


Komadina je odgovorio kako je prija dva tjedna anonimnom pošiljkom primio dijelove dokumenta.


– U međuvremenu je kolegica Ahmetović, također anonimno, dobila integralnu verziju tog elaborata. Očito je da smo bili na dobrom tragu kada smo odlučili usprotiviti se gradnji plutajućeg terminala.


Razgovarat ću idućeg tjedna s premijerom Plenkovićem na tu temu, ali znakovito je da je ovaj dokument i Studiju utjecaja na okoliš plutajućeg terminala izradila ista tvrtka, pri čemu su u Studiji izbjegli ovaj dio o isplativosti, rekao je Komadina, dodavši kako će od LNG Hrvatske zatražiti i službenu kopiju studije o makroekonomskim učincima LNG terminala, te ukoliko ju dobije, o tome izvjestiti i Skupštinu.


Nerea Pulić iz Mosta upozorila je da Eko-Plus neovlašteno skladišti zapaljivi otpad na platou Marišćine, zbog čega je inspekcija već kaznila tvrtku i direktora Josipa Dedića s 200 tisuća kuna.


– U Novom listu direktor Dadić priznaje da u 12 mjeseci svog navodno uspješnog rada, što ste pred koji dan proslavili, u Marišćini ne uspijevaju proizvesti gorivi otpad koji bi zadovoljio kriterije da bi mogao biti spaljivan u cementari Koromačno. Radi se o štetnom i lakozapaljivom otpadu, za čije skladištenje Marišćina nema dozvolu. Što ste poduzeli da sankcionirate one koji 277 milijuna kuna vrijednu investiciju nisu uspjeli dovesti u stanje da radi prema tehničkim specifikacijama, pitala je Pulić.


Odgovorio joj je pročelnik za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, navodeći kako Marišćina radi točno po projektnim specifikacijama, te je u realizaciji tog projekta sudjelovalo Ministarstvo zaštite okoliša kao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sufinanciran je sredstvima EU.


– Europska unija provjerava svaku etapu realizacije, a da Centar za gospodarenje otpadom nije u skladu s projektom, morali bismo plaćati penale. Svaki se sustav može unaprijediti, ali tehnologija radi točno kako je aplicirano i za što je EU odobrila novac, rekao je Krpan, pozivajući članove Skupštine da zajednički obiđu pogon u Marišćini.


Dinko Beaković (HDZ) postavio je pitanje pročelnici za socijalnu politiku i mlade Dragici Marač, je li znala za sukob interesa u upravi Fortice u Kraljevici, gdje je ista osoba, Sanja Kožić, istodobno na funkciji zamjenica ravnateljice i predstavnice radnika u upravnom vijeću ustanove.


– Znači li to da su sve odluke Upravnog vijeća od 2014. godine naovamo nezakonite. Jeste li znali za ovaj sukob ineresa i jeste li o tome obavijestili župana, pitao je Beaković.


Marač je odgovorila kako nema ničeg nezakonitog u obavljanju dviju navedenih funkcija, te da se osnivač ustanove po zakonu nema pravo miješati u izbor predstavnika radnika u Upravnom vijeću, na što je Beaković replicirao kako je »svakome prosječno obrazovanom jasno da je riječ o klasičnom sukobu interesa«.


Skupština je prihvatila izviješće o stanju sustava civilne zaštite na području Županije. Zamjenik župana Marko Boras Mandić najavio je da će za sustav civilne zaštite županija izdvojiti ukupno više od deset milijuna kuna, u ovoj i iduće dvije godine.


– Ključno je da oni koji rade u sustavu i na terenu budu odgovarajuće obučeni i opremljeni. Ove zime u Gorskom kotaru vidjelo se da ta razina nije dovoljna te da na tome trebaju raditi i županija i jedinice lokalne samouprave, rekao je Boras Mandić.


Skupština je jednoglasno donijela odluku o odricanju prava prvokupa na dvije nekretnine zaštićene Zakonom o zaštiti kulturnih dobara – Hotelu Emigranti u Rijeci te zgradi Operetta u Opatiji.


Skupština je prekinuta u poslijepodnevnim satima, a bit će nastavljena 26. travnja, kada će se raspravljati o izlovu alohtone divljači na otocima.