Okupljanje u katedrali sv. Vida

Katehetski dan vjeroučitelja Riječke nadbiskupije

Mirjana Grce

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

U katedrali sv. Vida, tijekom svečane mise koju je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, nadbiskup je trideset i jednome od njih uručio kanonski mandat za vjeroučiteljski rad u školama ili odgojiteljski u dječjim vrtićima



RIJEKA Vjeroučitelji/ce i odgojitelji/ce u vjeri na području Riječke nadbiskupije okupili su se uoči početka nove školske godine na svom tradicionalnom Katehetskom danu.


U katedrali sv. Vida, tijekom svečane mise koju je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, nadbiskup je trideset i jednome od njih uručio kanonski mandat za vjeroučiteljski rad u školama ili odgojiteljski u dječjim vrtićima.


Šestero vjeroučitelja je primilo trajni kanonski mandat za rad u školi, 24 ih je primilo privremeni kanonski mandat, a jedna odgojiteljica u vjeri je primila privremeni kanonski mandat za rad u dječjem vrtiću.




Okupljene su na početku susreta pozdravili prof. Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda i mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup. Prema riječima predstojnice Rukavina Kovačević u novoj školskoj godini se pred vjeroučiteljima nalaze dva velika izazova.


Prvi je završetak trogodišnjeg nadbiskupijskog projekta »Doprinos vjeronauka kulturno-povijesnoj i sakralnoj baštini grada Rijeke kao EPK 2020 i Riječke nadbiskupije« koji će biti u znaku izrade prvog školsko-vjeronaučnog priručnika za učenike u osnovnoj i srednjoj školi.


Drugi izazov je stručno osposobljavanje i provedba eksperimentalne faze nacionalne kurikularne reforme.


Predstojnica je u kontekstu govora o »Školi za život«, što je ujedno i cilj cjelokupne kurikularne reforme, poručila da upravo vjeronauk kao školski predmet ima sve sadržajne i programske predispozicije za osposobljavanje učenika »za život« i da se zato ne treba plašiti izazova koje donosi taj veliki nacionalni projekt