Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
18. siječnja 2020.
Manifestacija

Kastavski dan sporta: Zaboravljene dječje igre razgibale školarce

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2019. u 9:50 2019-10-01T09:50:29+02:00

U staroj kastavskoj jezgri i ispred OŠ Milana Brozovića u sklopu zabave zaboravljenim dječjim igrama igrao se cip cop, vrtio hulahop, igralo se skrivača i graničara, tapkale sličice uz preskakanje lastike. Igra špigulama oduševila dječake

KASTAV - Odjekivali su dječji grleni glasovi tijekom cijelog jučerašnjeg dana na prostorima stare kastavske jezgre i školskom dvorištu OŠ Milana Brozovića. Gradska uprava u suradnji sa školom organizirala je cjelodnevnu manifestaciju »Kastavski Dan sporta«, zabavu zaboravljenim dječjim igrama, ne bi li djecu i mlade i na taj način potaknuli na sport i sportske aktivnosti.

Tijekom jutra igralištima su vladali »drugašići« i četvrtašići« natječući se tko će duže vrtiti hula hop ili preskakati »lastiku«. U tome im je na Fortici zdušno pomagao i gradonačelnik Matej Mostarac koji se s radošću prisjetio vlastitog djetinjstva u kojem su još uvijek postojale danas zaboravljene ili rijetko igrane dječje igre. Učiteljice Maja Ševerdija i Milena Obradović-Konjevoda »rastezale« su lastiku, a gradonačelnik Matej Mostarac vješto pratio dječje korake u preskakanju i provlačenju kroz lastik.

I dok su na Crekvini djeca igrala skrivača, pod Ložom su bili okupirani i zabavljeni »tapkanjem« sličica i igrom »ledena kraljica«.

- Imamo mali, srednji i veliki kolut i jako se volimo igrati na taj način, pogotovo ga volim vrtiti u društvu svoje seke, kazala nam je drugašica Melani Zeba, dok je Dana Trinajstić potvrdila da i ona posjeduje hulahop i da ga rado »vrti«.

Foto Sergej Drechsler

Zabava i druženje

Ispred OŠ Milan Brozović drugačija slika, igra se »cip-cop«, skakuću djevojčice po »školici«, koncentrirane na pobjedu.

- Tko će pobijediti gradonačelnika, povikao je David Burburan, referent za sport i događanja u Gradu Kastvu skupini drugašića na polju ispred škole gdje je pripremljen teren za igru špigulama, špekulama ili pikulama, kako god ih tko zvao.

Foto Sergej Drechsler

- Ja, ja, razigrano su vikali uglas dječaci, a gradonačelnik im se pridružio ozbiljno zasukavši rukave.

Pogoditi jamicu pa izbiti špigulu jedan drugome, u tomu je čar.

- Ovo je najbolja igra, povikao je jedan dječačić zadubivši se u ciljanje gradonačelnikove špekule.

Malo dalje, skupina djece igra graničara, zajapurili se, ne daju se, svaka ekipa želi pobjedu. No, više od pobjede bitna je zabava i druženje, razvijanje sportskog duha.

- Svjedoci smo trenutka da su djeca sve manje na otvorenom i da se sve manje igraju pa i druže. Više se nalaze u nekim virtulanim svjetovima igara. Stoga smo željeli djecu podsjetiti i naučiti nekim zaboravljenim igrama, potaknuti ih na zajedničku igru, kretanje, socijalizaciju, zapravo da budu aktivna. Moram podsjetiti da je samo 16,5 posto djece u Hrvatskoj dovoljno aktivno što je poražavajući podatak. Takvo nekretanje i malo aktivnosti vodi u bolest, ali i sve druge društvene devijacije i negativnosti, a upravo su sport i natjecanja kroz igre našeg djetinjstva put koji treba pokazati, kazao je Burburan.

Foto Sergej Drechsler

Predstavljanje udruga

Tijekom jučerašnjeg dana u Kastavskom Danu sporta sudjelovalo je više od 450 djece. U poslijepodnevnim satima smjena prvašića i trećašića sudjelovala je u predstavljanju i prezentiranju svih sportskih udruga, njih dvadesetak koliko ih sveukupno djeluje na Kastavštini ne bi li i na taj način svako dijete pronašlo ljepotu u nekom od ponuđenih sportova.

- Želio bih ovakav Kastav gledati svakog dana, dječji smijeh i skakanje, trku između drveća. Stoga smo simbolično zaboravljenim igrama htjeli pokazati ali i poslati poruku kako i ovo može biti odlična i zdrava zabava. Naša generacija kao i generacija roditelja ove djece, provodila je više vremena u prirodi. Zadatak svih nas je odgajati mladu generaciju, pokazati im kako se može ugodno i na svježem zraku zabaviti i družiti, kazao je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.