Konferencija

Kako se oduprijeti raku? Solidarno u borbi protiv karcinoma

Aneli Dragojević Mijatović

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



RIJEKA Konferencija »Fight & Win – Kako se oduprijeti raku?« održana je danas u Rijeci, u dvorani Euroherca, s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije. Pronalaženje zajedničkih smjernica u borbi protiv karcinoma bila je tema ove, četvrte po redu, konferencije u organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u Europskom parlamentu.


Osobni primjer


– Potaknuta brojnim slučajevima poznanika, rodbine, prijatelja, odlučila sam, osim ovog političkog dijela kojim se bavim, baviti se i nečim što nije strogo politika, pa sam tako postala članica neformalne skupine u EU parlamentu »Zastupnici protiv raka«. U toj skupini radimo s gospodinom Alojzom Peterleom, bivšim slovenskim premijerom, a sada zastupnikom, koji je na čelu skupine, a koji je i sam prebolio rak i onda vlastitim primjerima svjedoči na ovim konferencijama na kojima se dakle okupljaju stručnjaci, liječnici, ministri, ljudi koji govore o svojim iskustvima, koji su rak proživjeli, preživjeli ili ga još uvijek proživljavaju. Time pomažu da se bolest destigmatizira i da se o njoj govori kao o nečemu s čime se živi i što se može izliječiti, rekla je Šuica. Konferencija je do sada održana u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, sada i u Rijeci, a bit će još u Varaždinu i Zadru, i onda će u Zagrebu 17. prosinca biti završna konferencija pod pokroviteljstvom Vlade RH.


– Upravo je ovih dana puštena u javnost Nacionalna strategija za borbu protiv raka i bit će u javnoj raspravi do prosinca, i tada ćemo to dignuti na razinu Vlade, da Vlada podupre i obeća izdvojiti veći novac kroz Ministarstvo zdravstva, za borbu protiv raka, najavila je Šuica. Bivši slovenski premijer Alojz Peterle je rekao da jako cijeni rad Dubravke Šuice. Istaknuo je da vodi skupinu za borbu protiv raka u EU parlamentu.


Sve stranke


– U toj skupini ima članova iz svih stranaka i svih država članica, i gdje god možemo nastupamo skupa i solidarno – rekao je Peterle. Na konferenciji su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. dr. Željko Plazonić, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. med. Ivan Ćelić, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a prim. dr. sc. Ira Pavlović Ružić, osnivačica portala i udruge »Nismo same« Ivana Kalogjera Brkić, te bivši pacijenti oboljeli od raka.