Skup u Rijeci

KONFERENCIJA NOVOG LISTA Butković: ‘Iduće godine nova Stategija razvoja nautičkog turizma’

Marinko Glavan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

'To je jedan od najvažnijih zakona (Zakon o pomorskom dobru). Bit će pušten u javnu raspravu za desetak dana. Konkretno, oko nautičkog turizma, granice pomorskog dobra bit će spuštene na razinu županija. To moramo decentralizirati. Uvodimo i samo fiksnu koncesijsku naknadu, a varijabilni dio ćemo izbaciti. Vidjet ćemo što će reći stručna javnost, očekujemo primjedbe i raspravu, pa će se formirati konačni prijedlog', rekao je Butković



RIJEKA   Na konferenciji »Nautički turizam – prepreke, vizije i mogućnosti«, održanoj u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci, u organizaciji Novog lista, o politici, viziji i strategiji nautičkog turizma govorili su Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ.Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja te Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Prva tema bila je Strategija razvoja nautičkog turizma, odnosno donošenje nove Strategije za koju je ministar Butković kazao kako je već u pripremi.




– Oformljen je tim za izradu nove Strategije. Analiziramo postojeće stanje i razvojne mogućnosti i prepreke, te kako ih otkloniti, primjerice donošenjem prostornih planova kao temelja za razvoj. Jednako tako analiziramo i zakonodavne parametre. Ova godina je važna za dobru pripremu, a u idućoj ćemo izraditi novu Strategiju za iduće desetogodišnje razdoblje – kazao je ministar Butković.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



– Iz dosadašnje Stategije mnogo je toga ostalo nerealizirano, kazao je predsjednik uprave ACI-ja Pavić, ali i dodao da je riješen veliki dio administrativnih priprema, što će omogućiti kvalitetniju realizaciju odredbi buduće Strategije.


Tajnik Glavina se nadovezao po pitanju Strategije turizma i akcijskih planova, istaknuvši kako je glavni problem nedostatak vezova i marina:


– To se mora rješavati, a nautički turizam moramo razvijati sustavno i povećavati njegovu ponudu i doprinos ukupnom gospodarstvu.Kao jedan od osnovnih preduvjeta razvoja nautičkog turizma naveden je Zakon o pomorskom dobru.


– To je jedan od najvažnijih zakona. Bit će pušten u javnu raspravu za desetak dana. Konkretno, oko nautičkog turizma, granice pomorskog dobra bit će spuštene na razinu županija. To moramo decentralizirati. Uvodimo i samo fiksnu koncesijsku naknadu, a varijabilni dio ćemo izbaciti. Vidjet ćemo što će reći stručna javnost, očekujemo primjedbe i raspravu, pa će se formirati konačni prijedlog – rekao je Butković, dodavši kako će se i u Pomorskom zakoniku unijeti odgovarajuće izmjene, poput uvođenja kategorije velikih jahti, kategorizacija jahti u međunarodnoj plovidbi po tonaži, te izjednačavanja pomoraca na jahtama s njihovim kolegama na drugim brodovima.


– Formirat ćemo i jedinstveni upisnik za jahte – najavio je Butković.