Reuse centar

KD Čistoća: Stare predmete moći će se popravljati – besplatno

Ljiljana Hlača

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

U budućem reciklažnom dvorištu na Krnjevu građani će moći popraviti razne kućanske uređaje, namještaj, odjeću... uz pomoć majstora volontera



RIJEKA Komunalno društvo Čistoća radi na uspostavi Centra ponovne uporabe, tzv. reuse centra, čiji bi cilj bio ponovnom uporabom predmeta smanjiti nastajanje otpada, najavljuje ovo poduzeće. Riječ je o centru koji će se nalaziti u okviru budućeg reciklažnog dvorišta u Ulici Jože Vlahovića na Krnjevu, čija je izgradnja u fazi pripreme i čija se konkretizacija očekuje najvjerojatnije početkom sljedeće godine.


– U Centru ponovne uporabe će se predmeti ili stvari koje je moguće ponovno upotrijebiti prikupljati, čistiti, urediti, restaurirati i pripremiti za daljnju upotrebu, zbog čega cijeli sustav predstavlja značajan doprinos u segmentu zaštite okoliša i kružne ekonomije, a ujedno je i snažnog socijalnog karaktera – doznajemo u riječkoj komunalnoj tvrtki. Riječki »repair cafe« bit će dio franšiznog koncepta koji potječe iz Nizozemske te je već rasprostranjen u cijelom svijetu i dio je dobro uhodanog modela.


– To je mjesto gdje će građani moći besplatno popraviti pokvarene sitne kućanske uređaje, razbijen i oštećen namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora, uglavnom volontera i umirovljenika koji posjeduju takva potrebna znanja i vještine – navode u KD-u Čistoći. Osnovni cilj pokretanja ovakvog »repair cafea« je smanjenje količine otpada koji bi inače bio odbačen, a koji se uz manje popravke može opet koristiti, odnosno ponovno upotrijebiti.




– Osim toga, cijeli koncept omogućuje aktivno uključivanje zainteresiranih stručnjaka raznih profila, umirovljenika, kao i udruga građana te ostalih volontera koji posjeduju potrebna znanja i vještine – kažu u KD-u Čistoća. U Europi i svijetu je otvoreno više od 1.000 takvih »repair cafea«, a u nama najbližoj Sloveniji otvorena su već dva.