Ulaganje

KAPITALNE INVESTICIJE Na ljeto kreće gradnja sportske dvorane Medicinske škole

Ingrid Šestan Kučić

Simulacija nove dvorane Medicinske škole

Simulacija nove dvorane Medicinske škole

Nova dvorana stavila bi se u funkciju početkom 2021., kažu u PGŽ-u. Drugi projekt je rekonstrukcija OŠ Jelenje Dražice s dogradnjom školske sportske dvorane te će početi dogradnja oko 900 četvornih metara novih prostora OŠ Dr. Andrije Mohorovičića Matulji



RIJEKA Izgradnja školske sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci jedan je od tri velika kapitalna projekta s čijom realizacijom u ovoj godini planira krenuti Primorsko-goranska županija. Prema najavama pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edite Stilin radovi će započeti u drugoj polovini ove godine, a izrađenom projektnom dokumentacijom predviđa se gradnja dvorane ukupne neto površine 820 četvornih metara.


Zajednički posao


– U suterenu dvorane bit će smještene garderobe, kabineti, holovi, prostorije za čistačice, strojarnica i stubišta. U prizemlju unutar dvorane predviđeno je igralište za košarku 13,50 x 20 metara i igralište odbojke dimenzija 9 x 18 metara, te tuš, sanitarni čvor, spremište rekvizita, kabinet, garderoba i kupaonica za invalide.


Projekt u potpunosti financira Primorsko-goranska županija, a procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 11.750.000 kuna. Novoizgrađena dvorana stavila bi se u funkciju početkom 2021. godine. Planiramo da će radovi započeti tijekom ljetnih mjeseci, a za to smo osigurali dva milijuna kuna, najavljuje pročelnica.





Tri primorsko-goranske srednje škole koje su nositelji ili partneri u strukturi regionalnih centara kompetentnosti za projektiranje, uređenje i opremanje regionalnog centra kompetentnosti očekuju četrdesetak milijuna kuna. Riječ je o Ugostiteljskoj školi Opatija koja je dobila status regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u partnerstvu s Trgovačkom tekstilnom školom iz Karlovca, Medicinska škola u Rijeci je partner nositelju regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinskoj školi iz Zadra Ante Kuzmanića, a Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka je partner u sektoru elektrotehnike Tehničkoj školi Karlovac. U tijeku je priprema škola za prijavu na natječaj za infrastrukturu i opremu regionalnih centara kompetentnosti, a opatijska će škola aplicirati na ukupni iznos od 20 milijuna kuna, dok će Medicinska te Elektroindustrijska i obrtnička škola aplicirati na iznose od 10 milijuna kuna.



Drugi veliki kapitalni projekt je rekonstrukcija OŠ Jelenje Dražice s dogradnjom školske sportske dvorane. Projekt zajednički realiziraju Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje, a krajem prošle godine pokrenut je postupak javne nabave radova koji bi se trebao okončati tijekom siječnja, kada se planira i početak izvođenja radova.


– Planirani rok izvođenja radova su dvije kalendarske godine. Projektantska vrijednost projekta rekonstrukcije školskog prostora i dogradnje školske sportske dvorane ukupne površine oko 4.200 metara kvadratnih te uređenja okoliša i opremanja iznosi 33,5 milijuna kuna. U sufinanciranju stvarnih troškova provedbe projekta Županija sudjeluje s udjelom od 60 posto, a Općina Jelenje s 40 posto. Projekt se započinje s iznosom od 5 milijuna kuna u ovoj godini, navodi Stilin.


Istovremeno će temeljem izrađene projektne dokumentacije i dobivene građevinske dozvole započeti izvođenje radova na dogradnji oko 900 četvornih metara novih prostora OŠ Dr. Andrije Mohorovičića Matulji. Procijenjena vrijednost dogradnje iznosi oko 10 milijuna kuna, a provedbu će sufinancirati Općina Matulji i Županija s jednakim udjelima od 50 posto troškova investicije. Završetkom projekta i dogradnjom novih učioničkih prostora omogućit će se rad škole u jednoj smjeni, a projekt će u ovoj godini započeti s izdvajanjem 3 milijuna kuna.


Niz ulaganja


Uz tri velika kapitalna projekta planira se još cijeli niz ulaganja u županijski školski sustav, jer kako ističe pročelnica, za ukupna planirana kapitalna ulaganja, investicijsko održavanje, opremanje ustanove školstva, kao i izrada projektne dokumentacije Primorsko-goranska županija u ovoj godini planira izdvojiti oko 96 milijuna kuna.


Tako je u županijskom proračunu za ovu godinu osigurano pola milijuna kuna za sanaciju sustava klimatizacije u dvorani Doma sportova u Delnicama koja se nalazi u sklopu OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice, a nastavlja se i s izradom projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade osnovne škole i školske sportske dvorane na području Marinića. Nositelj ovog projekta je Općina Viškovo, a za daljnju izradu projektne dokumentacije u ovogodišnjem proračunu osigurano je pola milijuna kuna, dok se vrijednost cjelokupne investicije procjenjuje na 50 milijuna kuna.



U ovoj godini završit će se projektiranje kao i ishodovanje građevinske dozvole za dogradnju OŠ Ivana Rabljanina Rab. Projekt će se realizirati u suradnji s Gradom Rabom, a procjenjuje se da bi ukupna vrijednost investicije iznosila oko 15 milijuna kuna. U ovogodišnjem proračunu za tu će se svrhu osigurati 125 tisuća kuna.


– Ove godine za projektiranje ukupno izdvajamo 625 tisuća kuna, dok ćemo za opremanje osnovnih i srednjih škola osigurati 2 milijuna kuna, a od tog iznosa kupit će se i dva nova kombi vozila za potrebe OŠ Klana i OŠ Ivanke Trohar Fužine, najavljuje Stilin.


Energetska obnova


Za izvođenje prioritetnih radova na investicijskom održavanju objekata osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova koji će se izvoditi tijekom ljetnih mjeseci planira se osigurati 3,1 milijuna kuna, a do kraja ove godine u planu je i završetak radova na energetskoj obnovi svih 8 objekata školstva, odnosno 8 škola i 3 školske sportske dvorane.



– Provedba ovog projekta započela je sredinom prošle godine, a do kraja godine okončani su radovi na OŠ Petra Zrinskog Čabar, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko te Područnoj školi Barbat. Radovi na preostalih pet objekata osnovnih škola su pri kraju, a riječ je o OŠ Kraljevica, OŠ Frane Petrića Cres, OŠ Ivana Mažuranića Novi Vinodolski, OŠ Viktora Cara Emina Lovran i OŠ Ivana Rabljanina Rab te bi se trebali okončati u prvom tromjesečju ove godine.


Ove će se godine za potrebe završetka energetske obnove pet školskih objekata i tri školske sportske dvorane osigurati tridesetak milijuna kuna, a ukupno Primorsko-goranska županija za energetsku obnovu 11 objekata izdvaja 39 milijuna kuna, zaključuje pročelnica.