Kazneno prijavljen bivši načelnik Općine Jelenje

Juretić prodao zemljište koje nije ni bilo općinsko, a novac stavio u džep?

Robert Frank

Juretića se tereti da je, kao prvo, trojici kupaca iz Rijeke i Dražica prodao zemljišta koja nisu u vlasništvu Općine Jelenje, a potom je, pod drugo, novac koji je dobio od prodaje tog zemljišta zadržao za sebe ne uplaćujući ga u proračun Općine



Prije nekoliko dana Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci zaprimilo je kaznenu prijavu koju je Općina Jelenje, zastupana po načelniku Ervinu Radetiću, podnijela protiv njegovog prethodnika, bivšeg načelnika Branka Juretića.


Kaznena prijava podnesena je zbog sumnje da je kao odgovorna osoba Juretić sebi pribavio znatnu imovinsku korist, iskoristio svoj položaj i ovlasti te prekoračio granice ovlasti. Time je počinio tri produljena kaznena djela – protiv službene dužnosti, zlouporabe položaja i ovlasti te pronevjere.


Općina svog bivšeg načelnika tereti da je u razdoblju od 2004. do 2005. godine za vrijeme trajanja svog mandata u Jelenju, želeći sebi pribaviti znatnu nepripadajuću korist, sklapao Ugovore o kupoprodaji zemljišta za koja je znao da nisu zemljišno-knjižno upisana na Općinu!




Iako se obvezao da će urediti zemljišno-knjižno stanje i stvoriti pretpostavke da se na kupljenim zemljištima troje kupaca upiše kao vlasnici, tu obvezu nije do danas izvršio. Pritom novac koji je u gotovini, na ruke, putem blagajničkih uplata primio na ime kupoprodane cijene, nikada nije položio na račun Općine Jelenje! Time je, tvrdi se u kaznenoj prijavi, oštetio proračun te jedinice lokalne samouprave za 292 tisuće kuna.


Juretića se, dakle, tereti da je, kao prvo, trojici kupaca iz Rijeke i Dražica prodao zemljišta koja nisu u vlasništvu Općine Jelenje, a potom je, pod drugo, novac koji je dobio od prodaje tog zemljišta zadržao za sebe ne uplaćujući ga u proračun Općine.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od 20. listopada 2013.