Protiv skupog Energa

Josip Kukuljan: Razdjelnici su nepotreban i skup gadget

Marinko Glavan

 Smatramo da građane ne treba kažnjavati i prisiljavati na ugradnju nečega što nije mjerni instrument, nečeg što nitko ne kontrolira i baždari te nečega što ne jamči uštedu energije, rekao je Josip Kukuljan



RIJEKA – Razdjelnici troškova toplinske energije nepotrebni su gadgeti i beskonačni izvor sporova oko raspodjele troškova centralnog grijanja, rekao je Josip Kukuljan iz inicijative Protiv skupog Energa na konferenciji za novinare održanoj u prostorima Mosta nezavisnih lista u Rijeci, najavivši daljnju brobu protiv obaveznog instaliranja razdjelnika.


Kukuljan je kazao kako Ministarstvo energetike i zaštite okoliša uskoro na javno savjetovanje daje prijedlog izmjena Zakona o tržištu toplinske energije koji predviđa nastavak ugradnje razdjelnika topline pod prijetnjom novčanih kazni ili naknadi.


– U inicijativi Protiv skupog Energa smatramo da građane ne treba kažnjavati i prisiljavati na ugradnju nečega što nije mjerni instrument, nečeg što nitko ne kontrolira i baždari te nečega što ne jamči uštedu energije. Dakle, štede termoventili ali razdjelnici ne. Razdjelnik nije u zatvorenom krugu regulacije pa sukladno tome nema nikakvog utjecaja na regulaciju Dinamičkog sustava grijanja.





Na pitanje novinara o ulozi Energa u obavezi ugradnje razdjelnika, s obzirom da je riječ o zakonu koji se donosi na razini države, Kukuljan je odgovorio da je Energo aktivno promovirao ugradnju razdjelnika, zajedno s Gradom Rijeka.


– Kada su istupali u javnosti, potičući ugradnju razdjelnika, činili su to s porukom »plati koliko potrošiš«, što se pokazalo kao čista laž, rekao je Kukuljan.



Također smatramo da građane ne treba kažnjavati zbog nečijeg propusta, a 2013. godine propust je napravilo Ministarstvo gospodarstva jer nisu zatražili izradu studije isplativosti prije nego su uveli Zakon o tržištu toplinske energije koji je prijetio kaznama do 50 tisuća kuna stanarima u stambenim zgradama diljem Hrvatske.


Također smo protiv kaznenog faktora koji kažnjava građane koji ne žele ugradnju razdjelnika, a koji u nekim slučajevima iznosi i četiri puta više. Znači grijana površina se kod tih stanara u obračunu za grijanje uvećava čak četiri puta, rekao je Kukuljan, dodajući kako uskoro istječe rok trajanja razdjelnika koji su u Rijeci ugrađeni još 2011.godine, a zbog kojih je, prema njegovim riječima, nastao nered na tržištu toplinske energije radi pojave nelogičnih računa.


– Ono što nitko do sada nitko nije uzimao u obzir je kretanje vrijednosti stanova na tržištu nekretnina. Većinu kupaca zanima ima li stan centralno grijanje ili nema, ima li ugrađene razdjelnike ili nema. Javna je tajna da kupci u Rijeci izbjegavaju stanove koji koriste Energovo centralno grijanje. Pitamo se što će biti sa vrijednosti stanova diljem Hrvatske kada se počnu javljati stanari nezadovoljni razdjelnicima. Također se trebamo pitati što će biti sa zdravljem mnogobrojnih obitelji koji će zbog pojave nelogičnih računa početi gasiti radijatore i paliti klime, kazao je Kukuljan.