Prekrasan dan

“Jestivi grad”: Na platou kraj robne kuće na Gornjoj Vežici niknuo aromatični vrt

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U šumskom vrtu našle su se borovnice, menta, lješnjaci, koprive i jagoda, ukrasni vrt nastanile su ukrasne i jestive trajnice, dok će aromatični vrt odisati mirisima lavande, ružmarina, kadulje, origana i timijana



RIJEKA – Na radnoj akciji sadnje tematskih vrtova i voćki na platou kraj robne kuće na Gornjoj Vežici jučer je bilo poprilično živo: roditelji i djeca, uglavnom stanovnici Gornje Vežice, prekrasan dan iskoristili su za oplemenjivanje platoa na kojem često borave i koji se polako preobražava u mali trg.


– Na ovaj način nastavljamo projektom Jestivi grad – Gornja Vežica koji je dio programa Zelnog vala i čiji su nositelji grupa GSR Istok. Priključilo nam se puno stanovnika Gornje Vežice što nam je izuzetno drago. U prvom dijelu ovog projekta oslikali smo zidove na zgradi robne kuće, a trenutačno sadimo i radimo tri tematska vrta – šumski vrt, aromatični vrt i ukrasni vrt. U lokalno zelenilo posadit ćemo i voćke, kaže Lena Povrženić, koordinatorica ekosajma i voditeljica projekta.


U šumskom vrtu našle su se borovnice, menta, lješnjaci, koprive i jagoda, ukrasni vrt nastanile su ukrasne i jestive trajnice, dok će aromatični vrt na vežičkom platou odisati mirisima lavande, ružmarina, kadulje, origana i timijana.




– Djeca su uvijek prisutna jer na ovom platou, tu se najčešće okupljaju roditelji s djecom. Za djecu smo izradili igre na podu i pokušavamo što više uključiti ljude koji ovdje provode vrijeme. Inicijativa je potekla od grupe GSR Rijeka Istok koja ovdje svaki prvi ponedjeljak u mjesecu organizira ekosajam, a planiramo organizirati i radionice i izraditi samonavodnjavajuće gredice, dodala je Povrženić. Iako nisu bili izravno uključeni u akciji Zasadi drvo, ne budi panj u kojoj se tijekom vikenda sadilo drveće u cijeloj županiji pa i na području Gornje Vežice, voditeljica projekta Jestivi grad – Gornja Vežica kaže kako su uređenjem platoa podržali akciju čiji je cilj ozelenjivanje kvartova i životnih sredina.


Javna ustanova Priroda zajedno s Osnovnom školom Gornja Vežica proteklog je petka provela terensku radionicu »Invazivne vrste drveća i grmlja oko škole« na kojoj se posadila planika, a djecu educiralo o potencijalnim opasnostima koje mogu prouzročiti invazivne vrste i njihovo nekontrolirano širenje u urbanim prostorima za ljude i autohtoni živi svijet.