Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Pomoć muzeju

Jedinstveni riječki muzej: Peek&Poke dobio prostor na pet godina bez naknade

Grad pokazao da podupire muzej sa sjajnim sadržajima i programima  / Snimio J. KNEŽEVIĆ/Arhiva NL
Grad pokazao da podupire muzej sa sjajnim sadržajima i programima / Snimio J. KNEŽEVIĆ/Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 12. siječanj 2018. u 7:17 2018-01-12T07:17:00+01:00

Gradskim prostorom od 300 »kvadrata« u Ulici Ivana Grohovca ubuduće će umjesto gradskog Odjela za gospodarenje imovinom upravljati Odjel za kulturu, a koristit će ga udruga Claculus

Grad Rijeka odlučio je izaći u susret Peek&Pokeu pa im bez naknade na rok od pet godina daje na korištenje prostor od 300 četvornih metara u Ulici Ivana Grohovca, u kojem od osnutka djeluje prvi hrvatski muzej informatike.

Udruga Calculus moći će na ovaj način koristiti prostor od 1. kolovoza 2018. godine do 31. prosinca 2022. godine, za potrebe programa izložbenog prostora Peek&Pokea. Navedenim prostorom u gradskom vlasništvu ubuduće će umjesto gradskog Odjela za gospodarenje imovinom upravljati gradski Odjel za kulturu.

Voditelj Peek&Pokea Svetozar Nilović Tozo ističe da im je drago što je Grad na ovaj način prepoznao djelovanje Udruge Calculus na riječkoj muzejskoj i kulturnoj sceni u proteklih deset godina.

– Kad smo pokretali Peek&Poke prostoru smo htjeli udahnuti život, da to bude mjesto u koje će posjetitelji rado navraćati i više puta. Organizirali smo brojne kulturne aktivnosti, akcije, koncerte, izložbe, predavanja, panele, radionice... U ovih deset godina kroz muzej je prošlo više od 60.000 posjetitelja, a sada imamo izložaka dovoljno za jedan čitav tehnički muzej na 2.000 kvadrata – rekao je Svetozar Nilović Tozo.

Udruga Calculus osnovana je 2007. godine s ciljem realizacije hrvatskog muzeja informatike, neprofitnog i nekomercijalnog karaktera. Velikim vlastitim trudom, zalaganjem i sredstvima, te uz pomoć Županije i sponzora u rujnu 2007. godine otvorili su muzej Peek&Poke, u kojem se nalazi više od 2.500 eksponata informatičke opreme. U sklopu muzeja djeluju knjižnica, internet korner, radionica i igraonica, a u suradnji sa Samsungom dovršava se realizacija digitalne učionice, u kojoj će se održavati tečajevi kreativne i napredne informatike.

Godine 2009. proglašeni su kao muzej s najoriginalnijim programom Noći muzeja, a dvije godine zaredom, 2009. i 2010. dobitnici su nagrade Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. Magazin Plan B uvrstio je muzej među 101 najbolji projekt u Hrvatskoj. U jubilarnom 50 izdanju magazina najpoznatije niskobudžetne aviokompanije »Ryan Air«, Peek&Poke je uvršten među top 50 europskih destinacija. Dosadašnjim djelovanjem Peek&Poke postao je poznat kao najbolja i najoriginalnija društvena novotarija, koja se Rijeci dogodila zadnjih godina, Postao je nezaobilazna turistička destinacija, ne samo u Rijeci, već i u Hrvatskoj. Od 2015. do 2017. godine osvajaju certifikat izvrsnosti TripAdvisora te priznanje Turističke zajednice u kategoriji »Tajni kupac« za doprinos razvoju turizma za 2016. i 2017. godinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.