Urbani turizam

Jadran hoteli u velikoj investiciji: Hotel Neboder dobiva četiri zvjezdice i još 20 soba

Biljana Savić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kongresna dvorana bit će dvostruko veća od dosadašnje i umjesto 250 imat će 500 sjedećih mjesta, s mogućnošću pregrađivanja. Koncept je da hotel Neboder zajedno s HKD-om, uključujući novu dvoranu i dvoranu bivšeg »Sterea« kao jedna arhitektonska cjelina bude prepoznatljiv po kongresnim i kulturnim sadržajima



RIJEKA Jadran hoteli d.d. kreću u veliku investiciju rekonstrukcije svojih hotela. Završava se projekt rekonstrukcije hotela Neboder na način da se renoviranjem podiže kategorija na 4 zvjezdice i povećava smještajni kapacitet za 20 soba, čime bi ukupni kapacitet hotela bio 74 smještajne jedinice.


– Povećat će se kapacitet dvorane tako da se iskoristi prostor velike terase i na taj način dobit ćemo najveću polivalentnu dvoranu u središtu grada. Kongresna dvorana bit će dvostruko veća od dosadašnje i umjesto sadašnjih 250 imat će 500 sjedećih mjesta, s mogućnošću pregrađivanja. Koncept je da hotel zajedno s HKD-om, uključujući novu dvoranu i dvoranu bivšeg »Sterea« kao jedna arhitektonska cjelina bude prepoznatljiv po kongresnim i kulturnim sadržajima. Svakako da takva rekonstrukcija zahtijeva posebne uvjete. Sam hotel nije zaštićen, međutim, kao dio povijesne sušačke jezgre koja je pod konzervatorskom zaštitom jest. Sačinjen je konzervatorski elaborat, a i projektantica Olga Magaš je vrlo senzibilizirana kad je u pitanju očuvanje arhitektonske baštine, tako da je sam projekt uskladio sigurnosne, turističke, poslovne i konzervatorske standarde. Budući da u samoj konzervatorskoj struci postoje različita mišljenja, nisu nam još poznati konačni konzervatorski uvjeti i ograničenja Konzervatorskog odjela u Rijeci. Nadam se da će se oni uskoro utvrditi i omogućiti izvedbu održivog projekta koji mora biti financijski opravdan. Način na koji je hotel izgrađen, idejni projekt i konzervatorski elaborat to omogućuju. Sve ostalo bi, s obzirom na već spomenute zahtjeve i standarde struke moglo onemogućiti projekt. Već sad smo u kašnjenju po pitanju pristupa EU fondovima za ovu godinu. Ipak se nadamo da ćemo svu dokumentaciju riješiti u drugoj polovici godine i nakon toga ići u investiciju, kaže nam Zoran Luštica, predsjednik uprave Jadran hotela d.d.


No, možda je najzanimljivija činjenica da će rekonstrukcija ovoga hotela znatno izmijeniti njegovu vizuru, pa tako i vizuru Sušaka. Naime, pročelje hotela Neboder, s ulazne strane, bit će u potpunosti ostakljeno, što će mu podariti i određenu dozu glamura. Kako nam kaže direktor prodaje u ovoj riječkoj hotelijerskoj tvrtki Damir Balenović, kvadratura soba povećat će se tako da će se iskoristiti površina balkona, a većina soba je na glavnom pročelju i gleda prema moru i gradu.




– Tako ćemo dobiti kvadraturu soba potrebnu da bismo podigli kategoriju hotela na 4 zvjezdice, kaže nam Balenović i podsjeća da je posljednji put ovaj hotel renoviran 2006. i 2007. godine, no bila je to samo djelomična rekonstrukcija soba, recepcije i restorana.


– Računamo da bi radovi na ovoj novoj investiciji trebali trajati oko devet mjeseci i nadamo se da će sve biti gotovo do 2020. godine, ali, nažalost, ne ovisi sve o nama, kaže Balenović.


Događaji nakon završenog natječaja nisu, međutim, krenuli uobičajenim i pretpostavljenim tijekom, budući da se na temelju idejnog projekta, kojim se natjecateljima pružalo vrlo mnogo slobode, nije mogla postići osnova u potpunosti pogodna za izvedbu. I troškovnik prvonagrađenog projekta predvidio je izdatak koji je bio izad materijalnih mogućnosti općine. Kako bi se dobilo konačno rješenje koje bi udovoljilo svim željama i novčanim ograničenjima, raspisuje se uži natječaj između trojice nagrađenih natjecatelja. Nakon tragedije, Pičmanovog samoubojstva, kao posljedice navedenih događaja, modifikacjuiju projekta i realizacjuiju doma vodi arhitekt Alfred Albini, profesor na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, koji tada drži kolegije Arhitektonsko projektiranje i Suvremeni stilovi u arhitekturi te je najkompetentniji za povjereni mu zadatak. Na traženje sušačke općine Albini reducira brojne sadržaje, sužava zgradu hotela, čiji pomični stakleni krov također uklanja. Hotel Neboder dio je kompleksa Hrvatskog kulturnog doma i čini njegov najviši segment – zgradu visoku 14 katova. Sušački je neboder točno jedan kat viši od Riječkog nebodera i govori se da je napravljen kao konkurencija riječkom, a građen je od 1934. do 1947. godine. U doba izgradnje bio je najviši neboder u Kraljevini Jugoslaviji. Hotelski dio objekta pored smještajnog dijela sadržavao je restoran, kavanu i noćni bar. Iako danas Neboder ne živi na način kao pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, kad je bio jedan od središnjih točaka noćnog života u Rijeci, dominirajući nad središtem grada upućuje prolaznike na njegovu nedjeljivost od života grada. Zanimljivo je i to da su 29. studenoga 1959. gosine Riječani dobili najvišu kavanu u gradu; na Dan Republike otvorena je kavana na 14. katu Sušačkog nebodera i bilo je popularno sastajalište mladih, tada zvana »Četrnajstica«.


Simbol i obilježje Sušaka


Zanimljivosti o povijesti ovoga hotela su brojne, a prvotno je, u idejnom projektu, trebao imati ostakljeno pročelje, no to su tada bili preskupi i tehnološki iznimno teški radovi, pa se od toga odustalo. Današnji hotel Neboder projekt Josipa Pičmana, ovlaštenog arhitekta i asistenta na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, jednoga od najznačajnijih predstavnika hrvatskih arhitekata mlađe generacije koji projektiraju u modernom stilu, prepoznaje se kao najbolje koncipiran i razrađen. U Pičmanovom projektu ističe se uloga dominantne zgrade – ostakljenoga hotela Nebodera koji se izdiže iz okoline i vidljiv je izdaleka te predstavlja simbol i obilježje Sušaka.