Borba za prevlast

JELENJE Marčelja i Radetići u lovu na birače SDP-a i HDZ-a

Sanja Gašpert

Prvi krug lokalnih izbora u Jelenju - glasovanje u Dražicama / Foto Roni BRMALJ

Prvi krug lokalnih izbora u Jelenju - glasovanje u Dražicama / Foto Roni BRMALJ

PGS-u trenutačno pripada pet vijećničkih mjesta, nezavisnima Vande Radetić-Tomić četiri, SDP-ovoj koaliciji tri, HDZ-u dva, a Akciji mladih jedno vijećničko mjesto



JELENJE – Općina Jelenje novog će načelnika dobiti u drugom krugu lokalnih izbora, 4. lipnja, kada će se za čelnu funkciju boriti PGS-ovac Robert Marčelja i kandidatkinja grupe birača Vanda Radetić-Tomić, sestra bivšeg načelnika Općine Jelenje Ervina Radetića. PGS je u prvom krugu dobio stotinu glasova više od Radetić-Tomić, što mu ipak nije bilo dovoljno za pobjedu. Iako je pobjedu PGS ostvario i s listom za Općinsko vijeće, gdje će imati pet mandata, većinu u Vijeću, koje inače broji petnaest vijećničkih mjesta, trenutačno nema.


No, predstoji prvo drugi krug lokalnih izbora, odnosno, nova dva tjedna predizborne kampanje, u kojoj će se i PGS i lista Vande Radetić-Tomić boriti za glasove birača koji su u prvom krugu bili skloniji SDP-u, HDZ-u ili nezavisnoj listi Marinka Grabara. Pa, iako se prema političkoj klimi koja vlada u Općini Jelenje već da naslutiti kako će se raspodijeliti glasovi birača »gubitnika«, točnije da će SDP pozvati svoje birače da svoje glasove daju Robertu Marčelji, a da će HDZ podržati Vandu Radetić-Tomić, kojoj bi mogli pripasti i glasovi nezavisne liste Marinka Grabara, čelni ljudi i SDP-a i HDZ-a ne žele se zalijetati u izjavama, bez dogovora sa svojim općinskim organizacijama.


Akcija mladih za PGS


– Nemam komentara o tome, ne želim ići u medije s izjavama dok se ne dogovorim s Općinskom organizacijom, ali i koalicijskim partnerima, odnosno ARS-om, HNS-om i HSS-om. SDP nije nikome ništa obećao, pa je neodgovorno od strane PGS-a da po društvenim mrežama danas izjavljuje kako ima naše glasove, kako za načelnika, tako i za Vijeće. Osobno sam u izbornoj noći otišao u oba stožera, i PGS-ov i Vande Radetić-Tomić, čestitao im prolazak u drugi krug, ali nije bilo nikakvih dogovora. Vidjet ćemo kakvi su uvjeti buduće suradnje, jer, SDP ima povjerenje i ljudi, birača koji nisu htjeli dati svoj glas ni PGS-u, a ni Vandi Radetić-Tomić i to trebamo poštovati.




U drugom krugu za čelnu funkciju PGS-ovac Robert Marčelja / Foto Ivica TOMIĆ


U drugom krugu za čelnu funkciju PGS-ovac Robert Marčelja / Foto Ivica TOMIĆ



Kome će pripasti glasovi SDP-ovih birača, vidjet ćemo. Trebamo sjesti za stol i dogovoriti se. Vjerojatno će glasovi HDZ-ovih birača, kao i Marinka Grabara ići Vandi Radetić-Tomić. S druge strane, čuo sam da će birači Akcije mladih svoje glasove u drugom krugu dati PGS-u, kaže SDP-ovac Luka Zaharija, koji je u prvom krugu izbora za načelnika Općine Jelenje dobio blizu dvadeset posto glasova birača, što mu ipak nije bilo dovoljno za drugi krug.


Do drugog kruga nije došla ni HDZ-ova kandidatkinja Ana Marija Vujić, koja je osvojila 13,79 posto glasova birača. Prema riječima predsjednika jelenjskog HDZ-a Ivoslava Bana, Općinska organizacija HDZ-a Jelenje ovih će dana odlučiti kojeg će kandidata podržati, iako će to, kaže, najvjerojatnije biti Vanda Radetić-Tomić.


Neodrživa situacija


– Glasovi birača HDZ-a vjerojatno će ići Vandi Radetić-Tomić. O rezultatima drugog kruga ovisit će i postizborna koalicija za većinu u Općinskom vijeću. Naime, iako smo očekivali tri, HDZ je, kao i na prošlim lokalnim izborima dobio dva vijećnička mjesta, a osobno ne bih koalirao s PGS-om. Ipak, i o tome će odlučiti Općinska organizacija HDZ-a. Očekujem da će Vanda Radetić-Tomić pobijediti u drugom krugu i postati nova načelnica Općine Jelenje, kao i da će HDZ nastaviti suradnju s listom koju ona predvodi, a koju je na prošlim lokalnim izborima vodio njezin brat Ervin Radetić, ističe Ban. Podsjetimo, HDZ je i na prošlim lokalnim izborima koalirao s nezavisnima koje je tada vodio Ervin Radetić, ali je Radetićeva lista tada imala šest mandata te su im za većinu u Vijeću bila dovoljna dva HDZ-ova vijećnika.


Kandidatkinja grupe birača Vanda Radetić-Tomić / Foto Roni BRMALJ


Kandidatkinja grupe birača Vanda Radetić-Tomić / Foto Roni BRMALJ



Prema rezultatima izbora za Općinsko vijeće Jelenje, PGS-u trenutno pripada najviše, odnosno pet vijećničkih mjesta, nezavisnima Vande Radetić-Tomić četiri, SDP-ovoj koaliciji tri, HDZ-u dva, a Akciji mladih jedno vijećničko mjesto. Dakle, nitko nema većinu bez postizbornog koaliranja. Neslužbeno doznajemo kako će se Akcija mladih prikloniti PGS-u, kojemu su, dakle, onda potrebna još dva vijećnička mjesta za većinu, a mogao bi ih dobiti od SDP-a, iako to još nije sigurno. Teže će do većine ipak doći lista Vande Radetić-Tomić, koja sa svoja četiri i HDZ-ova dva ima ukupno šest mandata, pa joj za većinu u Vijeću trebaju još dva vijećnička mjesta.


Ako Radetić-Tomić pobijedi u drugom krugu, a većinu u Vijeću postizbornom koalicijom osvoji PGS, bit će to politička situacija slična onoj u kojoj se na prošlim lokalnim izborima našla Općina Čavle, kada je Općinu vodio Željko Lambaša (SDP), a njegova je koalicija u Vijeću bila u oporbi. Da je takva politička situacija skoro pa neodrživa, pokazalo se samo šest mjeseci nakon lokalnih izbora kada su održani i prijevremeni izbori. Što će se dogoditi u Općini Jelenje znat će se za dva tjedna, kada će Jelenčani ponovno na birališta.