KD Vodovod i Kanalizacija

Izvor Rječine: Zašto je izvorište pitke vode bez adekvatnog nadzora

Biljana Savić

 Djelatnici KD ViK-a upozoravaju da izvor Rječine nema primjerenu zaštitu, što potvrđuje i gradonačelnik Obersnel ističući da angažirani radnici nisu ovlašteni za zaštitu imovine, dok direktor ViK-a Marochini izvore pitke vode smatra zaštićenima



 Izvor Rječine, glavno izvorište koje vodom snabdijeva cijelu riječku regiju i oko 200 tisuća stanovnika, uključujuči i opatijsku i crikveničku rivijeru, bez primjerenog je nadzora gotovo 12 sati. Svaki dan. Što to zapravo znači?


Videonadzor


– Do 1999. godine na svim smo izvorištima imali stražare, imali smo oružje duge cijevi i berete, naoružani do zuba, to vam dovoljno govori o važnosti nadzora na izvorištima. Do 2014. izvori su bili pod 24-satnom zaštitom ljudi. Danas su izvorišta, evo ovo glavno na izvoru Riječine noću bez nadzora, pripovijedaju nam djelatnici riječkog KD-a Vodovod i Kanalizacija. Prestrašeni zbog mogućeg incidenta s pogubnim posljedicama su se pismeno u kolovozu prošle godine obratili riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu, koji im je odgovorio da na lokaciji izvora Rječine od 2014. godine nadzor i kontrolu pogonskih parametara obavljaju dva djelatnika u prvoj smjeni, i to u vremenu od 7 do 19 sati.


»Oni obavljaju samo nadzor pogonskih parametara kontrole vode u smislu kontrole vrijednosti s postavljenih mjesnih uređaja te ručna mjerenja kod izvanrednih situacija i pojava zamućenja, kao i nadzor ulaska u ograđeni prostor vodozaštitne zone i izvorišta. Budući da ti djelatnici nisu ovlašteni ni obučeni za rad kao zaštitari imovine i objekata, što uključuje tjelesnu zaštitu na sprečavanju ili zaustavljanju provala, krađa i oštećenja imovine, nisu u mogućnosti spriječiti bilo kakav čin, pa ni teroristički, koji bi mogao ugroziti sigurnost na izvorištu. Za takve slučajeve izvorište je pokriveno sustavom tehničke zaštite koje se sastoji od četiriju nadzornih kamera (dviju na ulaznom objektu gdje je i smješteno pogonsko osoblje, te dviju na samom izvorištu), čiji se videosnimak registrira na za to predviđenom snimaču i osvježava (presnimava novom snimkom) svakih 45 dana.




Prilikom povećanih mjera sigurnosti zbog eventualnih terorističkih napada, u više navrata tijekom posljednjih dviju godina djelatnici MUP-a su u svom obilasku tražili opis mjera na objektima i nisu imali zamjerke na izneseno«, odgovorio im je Obersnel.


Krađa nafte


No, djelatnici nas uvjeravaju da videonadzor nije adekvatna zaštita, što je praksa već pokazala.


– Prije dvije godine s izvorišta je pod okriljem noći ukradeno dvije tone nafte, kamere nisu ništa zabilježile i policija je bila nemoćna. Gledajte, znate koliki je posao odnijeti dvije tone nafte, za to je potrebno puno vremena, a nadzorne kamere to nisu zabilježile. Zagaditi izvorište ili cijev je sitnica, kažu nam djelatnici, osobito u tom mrklom mraku, u šumi, gdje nema nikoga, tri kilometra od najbližeg mjesta Kukuljana.


Indikativno je i ovo – čemu uopće danju dežuraju djelatnici, ako je videonadzor adekvatan? Zapravo, djelatnici ni ne dežuraju, nisu zaštitari i posao im je obavljati mjerenja. Dakle, izvorište je bez adekvatnog nadzora. A tu je i jedna užasna činjenica – ako netko tijekom noći zagadi izvorište, voda će u slavinama nekih kućanstava biti zagađena već za pola sata, a negdje za nekoliko sati. Dok jutarnja služba obavi mjerenje, bit će već kasno…


No, direktor ViK-a Andrej Marochini izvore pitke vode smatra zaštićenima.


Samo kontrola vode


– Trenutno na lokaciji izvora Rječine, od 2014. godine, nadzor i kontrolu pogonskih parametara obavljaju dva djelatnika u prvoj smjeni i to u vremenu od 7 do 19 sati. Naglašavam da ti djelatnici obavljaju samo nadzor pogonskih parametara, kao i parametara kontrole kvalitete vode u smislu kontrole vrijednosti s postavljenih mjernih uređaja te obavljaju ručna mjerenja kod izvanrednih situacija i pojava zamućenja i nadzor ulaska u ograđeni prostor I. vodozaštitne zone izvorišta. Video snimke nadzire Securitas s kojim imamo sklopljen Ugovor o pružanju usluga tehničke i tjelesne zaštite koji je u prilogu ovog dopisa. Prilikom povećanih mjera sigurnosti djelatnici MUP-a su obilazili lokacije, tražili opis mjera i zaštite na objektima i o tome su napravili izvještaje. Gledajući unazad posljednjih desetak godina, strateško opredjeljenje uprave društva bilo je dodatno povećanje sigurnosti vodoopskrbe i pripadajućih objekata, kazao nam je Marochini.


Povećati sigurnost


No, njegova najava pokazuje nam da bi sigurnosni sustav izvorišta trebao i mogao biti bolji.


– Krećući se prema tom cilju u suradnji s HEP-om pokrenute su aktivnosti dovođenja električne energije na izvorište čime će se riješiti sigurnija opskrba i stvoriti preduvjeti za još kvalitetniji prijenos podataka ili videozapisa s izvora Rječine, dodao je Marochini, a po načinu na koji je zaštićen kompleks Streljana, ponovo vidimo da izvor Rječine nije primjereno zaštićen.


– Na kompleksu Streljana je uspostavljen sustav tehničke zaštite sa 16 nadzornih kamera čiji se snimak osvježava svakih 12 dana. Na klorinatorskoj stanici Streljana imamo uspostavljen potpuno automatiziran proces dezinfekcije i nadzora kontrole kvalitete vode, stoga nije predviđena potreba za 24 satnim prisustvom pogonskog osoblja, posebice u razdoblju godine kada izvor Rječine presušuje i kompletan sustav se opskrbljuje s priobalnih izvorišta, a i uvažavajući činjenicu da se objekti kompleksa nalaze u obavezi svakodnevnog obilaska strojara i poslovođa sustava Rijeka, pojašnjava Marochini.


A mi smatramo da ništa nije skupo za zaštitu riječke vode, osobito za zaštitu ljudskog zdravlja, pa i života i da je nužno što hitnije adekvatno osigurati čuvanje riječkog izvorišta pitke vode.