Fotografije tetovaža ovisnika

Izložba u RI Infu: ‘Fotkam ti priču’ ili kako emocijama ići protiv predrasuda

Marija Duvnjak

S otvorenja izložbe / Snimio Marko GRACIN

S otvorenja izložbe / Snimio Marko GRACIN

Izložbom se Udruga Vida, zajedno sa Zajednicom Susret iz Splita  uključila u obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga



RIJEKA  Danas je u RI Infu otvorena izložba pod nazivom  »Fotkam ti priču« na kojoj su izložene  fotografije tetovaža bivših i trenutačnih ovisnika, ali i osoba koje nikada nisu konzumirale opojna sredstva.


Izložbom se Udruga Vida  uključila u obilježavanje Međunarodnog dana  borbe protiv zlouporabe droga, a ovaj je kulturni događaj rezultat projekta u koji se, osim Udruge Vida,  s vremenom uključila  i Zajednica Susret iz Splita, te  šira javnost.


Kroz slanje fotografija svojih tetovaža i priča koje stoje iza njih građani su postali i jedni od autora ove izložbe, ali i »izloženi primjerak«. Time se uspostavilo određeno rušenje granica između »mi« i »oni«, budući da gledatelji izložbe ne mogu zaključiti o kojoj se »skupini« radi na samoj slici tetovaže.




Tako ova izložba ima i destigmatizirajući karakter. Priče koje opisuju tetovaže, odražavaju i određenu vrstu ogledala osobe koja tetovažu nosi, njome ona obilježava dio sebe i pokazuje ga drugima. Te su osobne priče izložene uz fotografije unutar pretinaca u koji gledatelj treba posegnuti  kako bi mogao pročitati.


Kako kaže djelatnica Karla Glažar »pozvali smo gledatelje da pruže ruku ovisnicima i upoznaju ih čitajući njihove priče«. Ističe i kako su te priče vrlo emotivne i osobne.


Kako  određenu vrstu ranjivosti svi nosimo, to nas i  čini jednakima, pa je tako  i tema ove izložbe upravo ta emocija, sažeta i izražena u svakoj priči i tetovaži bez obzira radi li se o ovisniku ili osobi koja nije imala kontakta sa drogom. Izložba je postavljena i otvorena za građane do 4. srpnja, a  dio i u Wine baru »Prostorija« na trgu Šišmiš.