Vruće ljeto '89

Ivona Brnelić tog je ljeta izabrana za “Ljepoticu plaže”: ‘Već 30 godina, a kao da su prošle samo tri’

Šarlota Brnčić

Njezina fotografija u jednodijelnom kupaćem kostimu zasigurno je i više nego plijenila pozornost čitatelja. Tog vrućeg ljeta otprije trideset godina, Novi list je prvi put organizirao natjecanje »Ljepotica plaže ‘89«, a koje je bilo izravno uključeno u međunarodno natjecanje za izbor Miss Alpe - Adria u talijanskom centru Lignano Riviera



Riječanka Ivona Brnelić, bivša misica koja je ostvarila zavidnu plesačku karijeru u inozemstvu, upravo je na današnji dan, 18. kolovoza 1989. godine, izašla u rubrici Ljeto 89 – ljepotica plaže. Njezina fotografija u jednodijelnom kupaćem kostimu zasigurno je i više nego plijenila pozornost čitatelja, a kako se kasnije ispostavilo, bio je to tek početak jedne blistave karijere.


Tog vrućeg ljeta otprije trideset godina, Novi list je prvi put organizirao natjecanje »Ljepotica plaže ‘89«, a koje je bilo izravno uključeno u međunarodno natjecanje za izbor Miss Alpe – Adria u talijanskom centru Lignano Riviera.


Velika konkurencija


Ivonina fotografija je bila 29. po redu fotografija ljepotice s plaže, zainteresirnih djevojaka je bilo puno, a konkurencija velika. U kratkom tekstu objavljenom pored fotografije stajalo je da je 17-godišnja Ivona Brnelić završila drugi razred Pedagoške gimnazije u Rijeci. »Kupa se na Rijeci, ali najviše na Pagu. Voli muziku i ples.




Također govori tri strana jezika. Ponekad se bavi i manekenstvom« navodilo se u kraćoj izjavi.


Kako se natjecanje »Ljepotica plaže ‘89« bližilo kraju, specijalni žiri Novog lista tada je Ivonu zajedno s još tri djevojke bio odabrao da nas predstavljaju na izboru Miss Alpe – Adria u Italiji. Za njih je bilo organizirano malo snimanje na terasi zgrade Novog lista, a »Nešto je divlje u zraku« bile su riječi tada dobro poznate reklame, kojom se moglo opisati uzbuđenje koje je zahvatilo djevojke. Pored toga, žiri je od ukupno 39 djevojaka morao odabrati svega 10 finalistica, a upravo su čitatelji bili oni koji su odabrali pobjednicu natjecanja za ljepoticu plaže.


Izbor Miss Alpe – Adria održao se tjedan dana nakon što je fotografija Ivone Brnelić objavljena u našem listu, a radilo se o do tada najbrojnijem izboru po broju djevojaka koje su u njemu sudjelovale. »Samo zahvaljujući mladenačkoj nesmotrenosti te pristranosti pojedinih članova žirija, naše djevojke su za jedan do dva boda izgubile prva mjesta«, izvještavao je tada Novi list s izbora u Italiji. Ivona Brnelić je osvojila četvrto mjesto, sa zaostatkom od svega dva boda za trećeplasiranom Talijankom. Razloga za tugu, međutim, nije bilo jer je sredinom rujna, nakon što su naši čitatelji između deset finalistica natjecanja »Ljepotica plaže ‘89« morali izabrati onu najljepšu, odabrali upravo Ivonu. S naslovnice Novog lista doslovno je »vrištala« njezina fotografija, iznad koje je krupnim slovima pisalo »Ljepotica plaže ‘89 Ivona Brnelić«. S obzirom na obljetnicu objavljivanja fotografije u Novom listu, kontaktirali smo glavnu protagonisticu – Ivonu Brnelić, te je podsjetili na te dane. Interesiralo nas je kakve je osjećaje pobudilo fotografiranje, a zatim i objavljivanje fotografije s obzirom da je tada imala tek 17 godina. Posebice, u kolikoj joj je mjeri objavljivanje te fotografije pomoglo u daljnjoj karijeri. – To je bio moj prvi izbor ljepote, Miss plaže u organizaciji Novog lista koji mi je donio moju prvu titulu. Mislim da je snimljena na Pećinama uz dosta treme jer nisam imala iskustva pred fotoaparatom. Osvajanjem titule Miss plaže dobila sam poziv na internacionalni izbor ljepote Miss prijateljstva koji se održao u Udinama, na kojem sam osvojila prvo mjesto, kazala nam je Ivona. Dodala je i kako su izbori ljepote u to vrijeme bili vrlo popularni. Prisjetila se i nekih detalja iz djetinjstva, a vezano upravo uz izbore ljepote.



Šarena uvertira


– Sjećam se kao mala kad bi bio izbor Miss Jugoslavije da bi sve stalo i cijela bi se obitelj okupila oko televizora u velikom iščekivanju tko će biti nova Miss Yu i predstavljati našu zemlju na Miss svijeta. Miss plaže bio je mali korak na mom putu, ali gledano iz današnje perspektive vrlo značajan. Naime, nakon prva dva uspješna izbora ljepote moj otac je dobio viziju da bi mogla imati šansu i na najvećem, najpopularnijem izboru tada u Jugoslaviji. Životna puzzla se slagala i godinu dana nakon izbora Miss plaže, proglašena sam za Miss Jugoslavije 1990. godine, prisjetila se naša sugovornica, a koja je upravo na tim izborima shvatila što joj je najveća ljubav i čime se želi baviti u životu. – Izbori ljepote su bili šarena uvertira moje karijere, ali i odskočna daska za dalje. Naime, u Londonu na izboru za Miss svijeta dobila sam jasnu viziju da je moguće ostvariti plesnu karijeru i u tom trenutku stvorila se jaka želja da se ponovo vratim. Nakon godinu dana uslijedio je povratak u London i početak karijere profesionalnog plesača, ističe Ivona. Sudeći po plesnoj karijeri koja je uslijedila, a koja je dobro poznata široj javnosti, posebice kada se spomene Tina Turner, i više je nego li ostvarila plesačke ambicije.


Prva želja – studij dizajna u Milanu


Svečano proglašenje Ljepotice plaže ‘89 održano je u klubu »Kvarner« u Opatiji, a tada je donesena odluka i kako će izbor za ljepoticu plaže u organizaciji našeg lista postati tradicionalan.


– Drago mi je da su me čitatelji izabrali za najljepšu djevojku. Mislim da u našem kraju ima zaista lijepih djevojaka, ali one nemaju šansu da se pokažu, pa je i ovaj izbor tim vredniji. Moje ambicije vezane su prije svega za završetak školovanja, a nakon toga bih željela studirati dizajn u Milanu, izjavila je novinaru Novog lista nakon pobjedničkog proglašenja Ivona Brnelić koja je tom prilikom zahvalila svima u školi što su imali razumijevanja i na podršci koju su joj pružili.


Trideset godina, a kao da su prošle samo tri


Upitali smo Ivonu Brnelić kakve osjećaje danas pobuđuje njezina fotografija objavljena 1989. godine, te smatra li da je upravo ona bila predznak da joj slijedi blistava karijera?


– Interesantno je kroz fotografiju ponovo se povezati s tim vremenom i vratiti te emocije nepoznavanja gdje te život vodi, osjećaja da si na vrhu svijeta i da sve znaš. Naravno, vrlo brzo život ti priredi lekcije koje te spuste s oblaka, ali su tu da ti stvore čvrsti temelj bez kojeg ne možeš dalje. Život stvarno proleti, 30 godina a kao da su prošle tri!, izjavila nam je na kraju razgovora.