Nove prozivke

Inicijativa “Narod odlučuje”: Vojko Obersnel krši Ustav

Damir Cupać

Hrvoje Pende i Blaženka Kulić / Foto: I. TOMIĆ

Hrvoje Pende i Blaženka Kulić / Foto: I. TOMIĆ

Gradonačelnik Obersnel demokraciju prilagođava sebi i svome svjetonazoru i pokazuje da nije tolerantan prema drugačijem mišljenju, tvrdi Hrvoje Pende



RIJEKA Koordinatori građanske inicijative “Narod odlučuje” za Primorsko-goransku županiju Blaženka Kulić i Hrvoje Pende ocijenili su da je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel grubo prekršio ustavna prava građana Republike Hrvatske.


– Prosvjedujemo i upozoravamo na kršenje Ustava od strane riječkoga gradonačelnika. Hrvatski ustav ističe da je Hrvatska nedjeljiva, demokratska država. Zato ni jedan gradonačelnik nema pravo dijeliti i zabranjivati neposredno odlučivanje, onemogućiti prikupljanje potpisa za referendum kao najveći demokratski standard neposrednog odlučivanja.


Gradonačelnik Obersnel demokraciju prilagođava sebi i svome svjetonazoru i pokazuje da nije tolerantan prema drugačijem mišljenju. Napada nas da je referendum uperen protiv nacionalnih manjina, a nije tako. Riječ je o promjeni izbornoga zakona na način da se promijeni izborni sustav kako bi se omogućila pravedna zastupljenost predstavnika građana i kako bi država postala jeftinija jer bi se smanjio njihov broj. Ne vidimo ništa loše da hrvatske nacionalne manjine imaju prava koja zadovoljavaju europske standarde, izjavio je Pende.




Blaženka Kulić upozorila je da je gradonačelnik Vojko Obersnel donio zaključak koji je u suprotnosti s gradskom odlukom.


– Iako to ne smije činiti, određeni gradovi, a među njima Rijeka, naplaćuju korištenje javnih površina građanskoj inicijativi iako mi ne obavljamo komercijalne djelatnosti radi ostvarivanja profita. Ne širimo ideologiju za prikupljanje glasova na izborima, nego svojim trudom i o svome trošku svim građanima pružamo priliku da jasno kažu svoj stav o određenim bitnim pitanjima koja se tiču svih građana.


Naplaćivanjem javnog prostora građanskim inicijativama praktički se onemogućuje svaka buduća akcija. Osim toga, gradonačelnik Obersnel je opstruiranjem izdavanja dozvola za lokacije onemogućio četiri dana prikupljanja potpisa. To je današnja hrvatska javna uprava koja nije servis građanima nego interesnim skupinama ravnomjerno raspoređenim po najvećim hrvatskim političkim strankama. Tako rade desetljećima – manipuliraju u cilju održanja na vlasti postojeće političke klase, uvjerena je Kulić.


Pende je dodao da građanska inicijativa “Narod odlučuje” jest protiv manjine, ali ne niti jedne nacionalne manjine, nego manjine koja je uz pomoć samoskrojenog izbornog zakona osiromašila društvo i otjerala mnoge mlade ljude u inozemstvo, jednako Hrvate, Srbe, Bošnjake, Talijane, Mađare i sve ostale.


– Ovaj slučaj u Rijeci jasno potvrđuje zašto aktualnim političarima odgovara ovakav politički sustav. Jasno je zašto su protiv referenduma, zašto su u strahu i zašto im preostaje jedino difamiranje naroda i pojedinaca. Nadamo se da će građani to prepoznati i pozivamo ih da potpišu zahtjev za pravedniji izborni sustav kako bi imali veći utjecaj na biranje zastupnika, kako bi država bila jeftinija, nekorumpirana i kako bi svi građani živjeli u pravnoj državi u kojoj svi pod jednakim uvjetima imaju jednake mogućnosti, izjavila je Kulić.


Koordinatori građanske inicijative “Narod odlučuje” uvjereni su u uspjeh prikupljanja dostatnog broja potpisa jer ono ide izvrsno unatoč opstrukcijama vlasti na lokalnoj razini.