Priručnik psihologa Pine Tuftana

Igre na nesreću: Kockanje – sve veći problem o kojem se ne govori dovoljno

Vedrana Simičević

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Iako rezultati istraživanja – poput onog iz 2011. godine – pokazuju da je kockanje sve prisutnije u društvu, odnosno da se u posljednjih 15 godina broj onih koji kockaju povećao pet puta, te da je više od 80 posto srednjoškolaca već probalo igrati neki oblik igara na sreću, u Hrvatskoj se ovim problemom ozbiljnije bavi tek desetak stručnjaka. Istaknuo je to jučer Pino Tuftan, dugogodišnji psiholog u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti NZZJZ PGŽ predstavljajući svoj priručnik »Igre na NEsreću«.


Upravo je nedostatak stručne literature bio jedan od razloga zbog kojeg se Tuhtan odlučio za realizaciju ovog projekta, napisanog za širu publiku i osmišljenog kao pomoć obiteljima kockara i kockarima koji se sami ne mogu oduprijeti igrama na sreću. Tuftan se za ovu problematiku prvi put zainteresirao još 2007. prisustvujući Prvom kongresu o igrama na sreću u Virovitici, da bi već 2008. pokrenuo terapijsku grupu s trima obiteljima koja kao oblik liječenja postoji još i danas. Iako problem postaje sve prisutniji, ipak se o kockanju u Hrvatskoj, upozorava Tuftan, i dalje ne govori dovoljno.


– Nije toliko važno o kojem se obliku igara na sreću radi, onaj tko ih igra duže vrijeme najverojatnije će zapasti u probleme. Ovaj tip ovisnosti obitelj će pri tome dosta teško prepoznati, za razliku od, primjerice, ovisnosti o alkoholu ili drogama, istaknuo je Tuftan. Fenomen »igara na sreću« u Hrvatskoj je počeo dobivati na zamahu prije dvadeset godina kad se, između ostalog, počeo otvarati veliki broj kladionica. Postojeći zakon, koji zabranjuje kockanje maloljetnicima, pri tome se često ne poštuje, niti provodi. Tuftan upozorava da početku kockanja kod mladih često kumuje i roditeljska figura – pri čemu muškarci češće kockaju nego žene – čiji obrazac ponašanja, odnosno sklonost igrama na sreću preuzimaju i djeca. Njegov priručnik stoga, između ostalog nudi savjete kako prepoznati kockara, odnosno »simptome« ovisnosti, pojašnjava mehanizme koji se kriju iza ovisničkog ponašanja, donosi primjere iz prakse, razlaže razne načine terapije i sam proces liječenja.




Iako je njegov sadržaj temeljen na nizu znanstvenih istraživanja, priručnik »Igre na NEsreću« primarno je rezultat dugogodišnjeg iskustva rada na problemima ovisnosti, istaknula je jučer i Karmen Jureško, voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje. Promociju održanu u sjedištu Primorsko-goranske županije jučer je pored mnogih Tuftanovih kolega koji se u Rijeci bave problemima ovisnosti, došao podržati i bračni par kojima je upravo autor priručnika pomogao da se oslobode ove, kako ju Tuftan naziva, »obiteljske bolesti«.