Sve više gostiju

I to se dogodilo: Turistički vodiči u Rijeci imaju pune ruke posla

Alenka Juričić Bukarica

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Rijeku posjećuje sve više turista, bilo da se radi o jednodnevnim ili poludnevnim izletima, ili o proputovanjima grupa u sklopu europskih tura. Sve je više gostiju s Dalekog istoka, a dodatni interes za vođenjem donio je i porast broja gostiju s kruzera 



RIJEKA – Sve veći broj grupa turista u Rijeci donio je riječkim turističkim vodičima pune ruke posla. Neki će reći da ni ne stignu odraditi sve grupe, s obzirom na njihov sve veći broj, bilo da se radi o jednodnevnim ili poludnevnim izletima, bilo da je riječ o proputovanjima grupa koje su na većim europskim turama, primjerice od Venecije do Crne Gore i Grčke. A riječ je uglavnom o gostima s dalekih tržišta poput Kine, Koreje, Malezije…


Isto tako, dodatno su interes za vođenjem donijeli i gosti s kruzera čiji je broj ove godine znatno skočio u odnosu na lani i protekle godine.


Tamara Kapetanović, predsjednica Udruge turističkih vodiča Kvarnera, kazala je da vodiča ima dovoljno, ali da je problem što ponekad agencije ne angažiraju vodiče, već goste prošetaju gradom na svoju ruku.


Manje Mađara




– Ima puno više grupa nego što nas angažiraju, no sigurno da nas respektabilne agencije uvijek uključuju u svoje programe s obzirom na to da lokalni vodič sigurno najbolje prezentira duh grada. Najviše grupa dolazi s njemačkog govornog područja, potom je tu standardno i Italija. Zanimljivo je da često vodimo i školske grupe, dakle, učenike na školskim ekskurzijama kojima je Rijeka u itinereru. I to ne samo iz Hrvatske, već i iz Slovenije te Bosne i Hercegovine. Inače, imamo oko 90 članova i taj broj iz godine u godinu raste, rekla je predsjednica Udruge turističkih vodiča Kvarnera.


Doznajemo da su ove godine dosta grupa doveli i kruzeri, i to sa španjolskog i portugalskog govornog područja, kao i Amerikanaca… Šaroliko društvo u Rijeci čine i gosti iz dalekih zemalja koji su na proputovanju, dakle, značajan broj gostiju s Dalekog istoka. Oni su, ustvari, za naš pojam pomalo netipični turisti. Praksa je pokazala da nekad za razgled grada imaju tek 45 minuta, što znači hitro hodanje, fotkanje i potom kod kuće analiziranje što se vidjelo. U odnosu na nekad, primjećuje se, pak, mali broj grupa iz Mađarske.


Što se tiče iduće godine kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, u Udruzi očekuju više dolazaka individualnih gostiju, nego samih grupa.


Očekivanja od EPK-a


– Naravno da će biti i grupa, ali prema iskustvima drugih, vjerojatno će biti više individualaca. Međutim, i njima trebaju vodiči, kao i neke zanimljive ture i ponuda. Iz prve ruke sam čula za slučaj jednog britanskoga grada koji je bio EPK i u koji se te godine slilo oko dva milijuna turista. Grad je buknuo i tko se dobro pripremio, super je funkcionirao. No korist se nije vidjela samo te godine već i idućih, tako da očekujemo da će nam EPK donijeti dovoljno posla, i to ne samo u 2020., već i u godinama nakon nje – rekla je Kapetanović.


Dodajmo i da Udruga okuplja licencirane vodiče, kao i da za svoje članove organizira edukacije, obilježavanje Dana vodiča i drugo.


Inače, područje Rijeke pokriva i opatijska Udruga turističkih vodiča Liburnija.