Raznovrsni program

I ove će godine pomorci hodočastiti svetom Mikuli

Biljana Savić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj



KRALJEVICA Od subote, 1. prosinca, pa sve do 9. prosinca Kraljevica slavi svog zaštitnika – svetog Mikulu. U tom razdoblju, pod pokroviteljstvom Grada Kraljevice i Turističke zajednice grada Kraljevice bit će održana brojna događanja u gradu na kojima će svatko pronaći nešto za sebe.


Između ostaloga, svakako valja spomenuti već tradicionalno hodočašće pomoraca u Kraljevici s prigodnim druženjem nakon svete mise, kao i tradicionalno hodočašće ronioca sv. Nikoli pod morem. Za najmlađe su organizirane razne predstave, izložba, susret sa sv. Nikolom i ono najvažnije – podjela poklona. Na programu su se našle i izložbe kraljevičkih umjetnika, sportski turniri kao i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kraljevice.


Program Mikuljne 2018. započinje ove subote otvorenjem izložbe »In memoriam akademskog slikara Božidara Pravdice« u dvorcu Frankopan. Božidar Pravdica 1933. – 2001. rodio se i umro u Kraljevici. Akademski slikar, vrlo samozatajan čovjek, koji je živio i stvarao u tišini te većina njegovih sugrađana, susjeda i prijatelja nisu imali priliku nikada vidjeti njegove slike, a ni on sam ih nije volio pokazivati.




Slikao je za sebe i svoju dušu. Njegov odabir su bila ulja na platnu. Prvenstveno intimistički, a u kasnijim fazama rada koloristički ekspresivno, Pravdica je uvijek na tragu zavičajnog pejzažnog slikarstva. Organizator izložbe je Udruga umirovljenika Grada Kraljevice, pokrovitelj Grad Kraljevica, poseban doprinos izložbi dala je Narodna čitaonica knjižnica Šmrika. Izložba će biti otvorena do 9. prosinca i može se razgledati svaki dan od 17 do 19 sati.


U nedjelju 2. prosinca 2018. godine u Kraljevici će biti održano 20. Tradicionalno hodočašće pomoraca. Polazak hodočasnika brodom iz Rijeke je u 9, a doček na kraljevičkoj rivi u 10.30 sati. Nakon dolaska hodočasnika, u 11 sati bit će služena sveta misa u crkvi sv. Nikole, a nakon mise prigodno druženje za hodočasnike i pučanstvo uz marendu i glazbeni program u kaštelu Zrinskih.