Nezavisna lista Rijeka budućnosti

Hrvoje Burić ostao sam: Za Koljanina i Kukuljana zov novca jači je od bilo čega

Damir Cupać

Hrvoje Burić, Foto: R. BRMALJ

Hrvoje Burić, Foto: R. BRMALJ

Budući da su naša tri vijećnika izašla iz nezavisne liste, mi smo ostali bez gotovo 10.000 kuna mjesečno za politički rad. U kampanji smo imali troškove i unatoč tome što financijski nisu sudjelovali u njihovom pokrivanju, odlučili su kako su odlučili.



RIJEKA Nezavisna lista Hrvoja Burića s četiri čovjeka koja su ušla na lokalnim izborima u Gradsko vijeće spala je samo na Hrvoja Burića jer su nakon Morane Jokić zatražili ispisnicu Marinko Koljanin i Josip Kukuljan. Za Burića nema nikakve dvojbe zbog čega su to napravili.


– Zov novca je jači od bilo čega. Oni su zatražili izlazak iz nezavisne liste odmah nakon odluke da se nezavisnim vijećnicima, uz naknadu koju primaju kao gradski vijećnici, isplaćuje 2.300 kuna za politički rad.


Pitao sam ih jesu li voljni taj novac proslijediti nezavisnoj listi s koje su izabrani u Gradsko vijeće, ali su odbili. Budući da su naša tri vijećnika izašla iz nezavisne liste, mi smo ostali bez gotovo 10.000 kuna mjesečno za politički rad. U kampanji smo imali troškove i unatoč tome što financijski nisu sudjelovali u njihovom pokrivanju, odlučili su kako su odlučili.




Novac su zadržali za sebe i novac je jedini razlog njihovoga izlaska iz nezavisne liste. Ne bi me začudilo da se sada uključe u rad odbora Gradskog vijeća kako bi i tamo dobili naknadu, iako smo u kampanji najavili da bi u odbore trebale ući stručne osobe. To je politička stvarnost, ogorčen je Burić. Dodao je da ne bježi od osobne političke odgovornosti.


– Da, oni su bili na listi i moja je odgovornost pogrešan izbor ljudi. Ipak, krivi su i loši izborni zakoni zahvaljujući kojima hrvatska politička stvarnost izgleda kako izgleda. Krenuli smo u osnivanje političke stranke i statutarno ćemo riješiti slična pitanja. Već smo se jednom ispričali biračima u slučaju Morane Jokić, a to činimo i sada. Nevjerojatno je da su nam za takav uvjetno banalan novac okrenuli leđa.


Ni jednog političkog razloga za izlazak nisu imali, a svojom su odlukom prevarili birače koji su glasovali za nezavisnu listu, uvjeren je Burić. On se ogradio i od konstituiranja radnih tijela Gradskoga vijeća jer je mišljenja da je taj proces također prevara birača, te se distancirao od takozvanog središnjeg bloka u gradskom parlamentu koji čine Lista za Rijeku, HNS, Most, Akcija mladih i Živi zid.


– Odbili smo sudjelovati u radu odbora Gradskoga vijeća. Zašto? Zato što je izigrana volja birača. Želimo poštenje i moral u politici, a ono što se sada događa, je sve samo ne to. Podsjećam da je naša nezavisna lista dobila 4.615 glasova, a primjerice Most 2.615 te HNS 2.463. Uobičajena je praksa u parlamentima da se odbori formiraju sukladno odnosima na konstituirajućoj sjednici.


Nama je ponuđeno šest mjesta, a HNS se nakon uhljebljavanja na nacionalnoj razini pokušava uhljebiti i na lokalnoj pa su i oni dobili šest mjesta, jedno predsjedničko i jedno dopredsjedničko mjesto. Slično je i s Mostom. U lipnju ove godine smo razgovarali o svemu tome i nakon toga nam se više nitko nije javio. Za razliku od njih mi ne želimo uhljebljivati naše članove jer su nam birači najvažniji. Trenutno svjedočimo varanju volje birača.


Ne želimo sudjelovati u glasovanju i povlačimo se iz takve politike koju vodi takozvani srednji blok. U isto vrijeme dok dijele fotelje nikoga ne zanima ono što će se naći na sjednici Gradskoga vijeća, a to je poslovanje gradskih poduzeća, upozorava Burić.


Boris Mijolović također je ocijenio da su ispisivanjem iz nezavisne liste Marinko Koljanin i Josip Kukuljan izigrali volju birača zbog osobnih ambicija, te su nezavisnoj listi nanijeli financijsku štetu zbog toga što su zadržali novac za sebe.