Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Rijeka obilježila Hrvatski olimpijski dan

foto Hrvatski olimpijci kao objekti divljenja djece i mladih na riječkom Korzu

Foto Silvano JEŽINA
Foto Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 10. rujan 2013. u 18:16 2013-09-10T18:16:31+02:00

 
RIJEKA – Rukometaši Alvaro Načinović i Valter Matošević, košarkaši Aramis Naglić, Franjo Arapović, Petar Skansi i Rato Tvrdić, vaterpolisti Samir Barač, Igor Hinić, Tomislav Paškvalin i Zdravko Ćiro Kovačić, boksač Mario Šivolija, atletičarka Vera Begić, jedriličar Marin Lovrović, svi s predznakom bivši sportaši, koji su za Hrvatsku donijeli žetvu medalja s dosadašnjih olimpijskih igara, samo su neki od onih koji su danas na Korzu bili meta mnogim mladima, kao objekt divljenja onima koji se nisu ni rodili dok su spomenute zvijezde žarile i palile sportskim borilištima diljem svijeta. 

Hrvatski olimpijski dan na Korzu u Rijeci Foto Silvano JEŽINA (2)
Hrvatski olimpijski dan na riječkom Korzu / Foto Silvano JEŽINA

 Ugledno društvo bivših vrhunskih olimpijaca okupio je na jednom mjestu Hrvatski olimpijski dan, koji se već tradicionalno kao obljetnica osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora obilježava demonstracijom sportova u središtu grada, a sve s ciljem potaknuti građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje sportovima koji su im na raspolaganju u sredinama u kojima žive i rade. Riječ je o manifestaciji u spomen na 10. rujna 1991. kada je u zagrebačkom hotelu Esplanade održana osnivačka sjednica krovne hrvatske sportske organizacije – HOO.

 Sportovi koji su prezentirani Riječanima su atletika, automobilizam, boćanje, boks, capoiera, gimnastika, jedrenje, judo, karate, košarka, nogomet, odbojka, pikado, plivanje, rukomet, sinkronizirano plivanje, skijanje, skokovi u vodu, sportski ribolov na moru, sport osoba s invaliditetom, sport studenata, streličarstvo, streljaštvo, šah, teakwondo, tenis, triatlon, vaterpolo i veslanje.

 Među okupljenima najviše je bilo djece i njihovih roditelja, koji su se tako iz prve ruke mogli upoznati s nekim od sportova, među kojima su i oni kojima se bave osobe s invaliditetom i studenti, te po mogućnosti izabrati one koji im se najviše sviđaju. U prezentaciju sportova i sportskih aktivnosti uključeno je petstotinjak djece različitih dobnih skupina iz 35 sportskih klubova i saveza. 

 Ako je suditi po zanimanju koji su pokazali slučajni ili namjerni prolaznici, cilj je ispunjen jer je broj djece iza ograda, kojima su bila omeđena pojedina sportska borilišta, bio približno jednak broju djece koja su obavljala demonstraciju sportova. Između ostalog, svoje su aktivnosti predstavili i Zavod za javno zdravstvo, a uzimale su se i stope sportaša. 

 Proslavu olimpizma i sporta, koja je u Rijeci održana šestu godinu zaredom, otvorio je Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, koji je ovom prilikom pozvao svu djecu i mlade da izaberu sport po želji, kako bi imali kvalitetniji život. Riječki sportski savez u suradnji sa Zajednicom sportova PGŽ te Klubom riječkih olimpijaca i ove je godine uspješno organizirao demonstraciju raznih sportova, kao središnji program obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana na Korzu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.