Radovi

Hrvatske ceste odlučuju o izvođaču kružnog toka u Šoićima

Barbara Čalušić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Radovi na nerazvrstanoj cesti kraj Poslovne zone Šoići privode se kraju te je preostalo postavljanje završnog sloja asfalta čiji će točan tajming ovisiti o vremenskim prilikama



KOSTRENA Radovi na komunalnoj infrastrukturi u Kostreni u ovom se trenutku odvijaju na više lokacija, a pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav u Općini Kostrena Dario Modrić posebno izdvaja radove na cestovnoj infrastrukturi i rekonstrukciji javne rasvjete. Prema njegovim riječima, radovi na nerazvrstanoj cesti kraj Poslovne zone Šoići privode se kraju te je preostalo postavljanje završnog sloja asfalta čiji će točan tajming ovisiti o vremenskim prilikama.


– Što se tiče radova na kružnom raskrižju Šoići, Hrvatske ceste su krajem kolovoza raspisale javnu nabavu za izvođenje radova na »Rekonstrukciji raskrižja na državnoj cesti oznake DC8 gradnjom kružnog raskrižja te izmicanje autobusnih stajališta na lokaciji Šoići u Kostreni-II. faza«. Rok za dostavu ponuda je 29. listopada, nakon čega će Hrvatske ceste donijeti odluku o odabiru. Ukoliko ne bude žalbenog postupka, slijedi potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem, pa se s radovima očekuje započeti početkom sljedeće godine. Investicija je vrijedna 2,1 milijuna kuna bez PDV-a – objašnjava Modrić.


Rebalansom proračuna osigurana su sredstva za projekt izgradnje javne rasvjete na dionici nerazvrstane ceste Paveki – Termoelektrana. Dionica nerazvrstane ceste broj 55 na kojoj je predviđena izgradnja javne rasvjete počinje područjem ulaza u pogon Termoelektrane Rijeka u Urinju i nastavlja se cestom prema zapadu u duljini od oko 400 metara. Javna rasvjeta će biti suvremenog tipa izvedbe, LED svjetiljke, a trenutno je otvoren poziv za dostavu ponuda za izvođenje radova s rokom do 12. studenog. Rok završetka će biti 60 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao koji se planira najkasnije krajem siječnja iduće godine. Investicija je vrijedna 320.000 kuna.





Tijekom lipnja i srpnja završene su javne rasprave o izmjenama i dopunama urbanističkih planova: UPU građevinskog područja naselja N1, UPU građevinskog područja naselja N-2, UPU građevinskog područja naselja N-3, UPU građevinskog područja naselja N-4, UPU građevinskog područja sportsko-rekreacijske namjene R-1, UPU građevinskog područja poslovne namjene K-3. Izvješća s javne rasprave objavljena su na web stranici Općine Kostrena, a prijedlozi planova poslani su u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na ishođenje suglasnosti.


Po dobivanju suglasnosti, Općina Kostrena će poslati službena očitovanja svim zainteresiranim strankama koje su sudjelovale i dale prijedloge u javnoj raspravi, a konačni prijedlozi planova uputit će se na donošenje Općinskom vijeću, najvjerojatnije do kraja ove godine.



– Rebalansom proračuna osigurana su sredstva za zamjenu starih rasvjetnih tijela novim LED žaruljama na području naselja Vrh Martinšćica. Radovi će se izvoditi u sklopu pojačanog održavanja javne rasvjete, a radove će izvoditi gospodarski subjekt kojem je povjerena komunalna djelatnost održavanja javne rasvjete Općine Kostrena – ENIGMA E.I. Kostrena. S radovima će se krenuti početkom studenog i trebali bi biti gotovi do kraja tekuće godine – kaže Modrić.


Radovi na vodovodu Sveta Lucija, kako dodaje, u malom su zastoju budući da se očekuju rezultati ispitivanja vode. Po dobivanju zadovoljavajućih rezultata ispitivanja vode i suglasnosti KD-a Vodovod i kanalizacija, radovi će se dovršiti prespajanjem vodoopskrbnog cjevovoda te asfaltiranjem završnog sloja asfalta do naselja Plešići. U investiciju su uključeni KD Vodovod i kanalizacija, Županijska uprava za ceste PGŽ i Općina Kostrena.