Privremeno rješenje

Hitna u problemima: Nesavjesni kupači i luftići zatvorili helidrom na Delti

Sanja Gašpert

Obavijesti o zabrani kupanja u neposrednoj blizini helidroma nisu kupačima mnogo značile  / snimio V. KARUZA

Obavijesti o zabrani kupanja u neposrednoj blizini helidroma nisu kupačima mnogo značile / snimio V. KARUZA

Pri slijetanju helikoptera, zrak je dizao luftmadrace i ostale rekvizite koji su se nalazili uz obalu, što je predstavljalo opasnost kako za osobe u helikopteru, tako i za kupače, kaže zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a dr. Biserka Grbčić Mikuličić



Svega dva mjeseca nakon što je otvoren, krajem svibnja ove godine, novi helidrom za hitnu medicinsku pomoć na Delti naprasno je prestao s radom. Točnije, od 9. kolovoza na Deltu više ne slijeću helikopteri koji prevoze bolesnike u hitnoći. Kao privremeno rješenje uključen je aerodrom na Grobniku za dnevna, odnosno krčki aerodrom za noćna slijetanja.


– Točno je da helidrom na Delti trenutno nije u funkciji, a glavni razlog su nesavjesni kupači koji ne poštuju znakove upozorenja koji govore da je u tom dijelu uz obalu zabranjeno kupanje. Naime, prostor je uz samo more, gdje nije uređena plaža za kupanje, a postavljeni su znakovi upozorenja, odnosno zabrane, međutim, očito se ne poštuju.


Kada su helikopteri slijetali, zrak je dizao luftmadrace i ostale rekvizite koji su se nalazili uz obalu, a koje su donijeli kupači, što predstavlja opasnost, kako za osobe u helikopteru, tako i za kupače. Ponavljam, riječ je o dijelu uz more gdje je kupanje zabranjeno, kaže zamjenica ravnatelja i voditeljica medicinske djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Biserka Grbčić Mikuličić, dr. med., specijalist hitne medicine.




Dodaje kako je trenutno zatvaranje helidroma na Delti otežalo djelatnost hitne medicinske pomoći, što u konačnici ide na štetu pacijenata.


– Naravno da takva odluka nije laka jer mijenja situaciju. Naime, helidrom na Delti idealna je lokacija za takvu djelatnost, jer je podjednako udaljena od oba lokaliteta Kliničkog bolničkog centra Rijeka i s dobrim prometnim vezama. Našim timovima treba svega šest do sedam minuta da vozilom hitne pomoći pacijenta dovezu do oba lokaliteta riječkog KBC-a, a zna se koliko je vrijeme važno u takvim trenucima.


S druge strane, novim, nadamo se privremenim rješenjima slijetanja na Grobniku, odnosno Krku, to se vrijeme povećalo, tako da do Grobnika timu treba petnaestak, a do Krka i tridesetak minuta. Kada pošaljete ekipu na Krk, nemate je sat vremena najmanje, ističe dr. Grbčić Mikuličić, koja se nada kako je riječ tek o privremenoj obustavi rada, a s obzirom da su dopisi o tome već upućeni mjerodavnima.


Na upit poslan u Grad Rijeku, stigao je odgovor u kojem piše kako je zbog sigurnosti osoba koje su se neovlašteno zadržavale u neposrednoj blizini helidroma, među ostalim i koristeći okolne lokacije koje nisu službene gradske plaže za kupanje, odnosno ulazak u more, heliodrom trenutno izvan funkcije. U tijeku je realizacija projekta kojim će područje biti dodatno ograđeno i očekujemo da će helidrom biti ponovno u funkciji kroz nekoliko tjedana, ističu u Gradu Rijeci.


Novi helidrom za helikoptere koji prevoze bolesnike kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, vrijedan 312 tisuća kuna, otvoren je 30. svibnja ove godine na riječkoj Delti. Uredili su ga Grad Rijeka i gradska tvrtka Rijeka promet, nalazi se na području Delte nedaleko ceste D 404 i terminala na Brajdici, a trebao je biti u funkciji dok se u sklopu nove bolnice ili na nekoj drugoj lokaciji ne odredi trajna lokacija.