Ambasador u mirovini

Hajrudin Somun u Rijeci govorio o ulozi Irana na Bliskom istoku, predstavio svoju zbirku memoara

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Obućina

Foto Vedran Obućina



RIJEKA Hajrudin Somun, ambasador u mirovini, boravio je u Rijeci, gdje je zajedno s Vedranom Obućinom, politologom i teologom specijaliziranim za Bliski istok, autorom knjige “Politički sustav Islamske Republike Iran”, na Pravnom fakultetu održao predavanje o ulozi Irana na Bliskom istoku od Islamske revolucije 1979. godine do danas. Drugog dana njegova posjeta Rijeci na Filozofskom fakultetu predstavljena je knjiga Hajrudina Somuna “Sefernama iz Irana”, zbirka memoara i putopisa.


Hajrudin Somun, ambasador u penziji, pola radnog vijeka proveo je u novinarstvu, pola u diplomaciji. U novinarstvu Jugoslavije i Bosne i Hercegovine prisutan preko 50 godina i prošao je gotovo sve forme medija, od studentske štampe do TV reportera sa ratišta Srednjeg istoka.


Rođen je 1937. u Čajniču, istočna Bosna. Diplomirao je orijentalne jezike na Filozofskom fakultetu Sarajevskog univerziteta. Specijalizirao je arapski jezik i književnost na Bagdadskom univerzitetu. Radeći u dnevniku Oslobođenje, na TV Jugoslavije i Bosne i Hercegovine i agenciji Tanjug, specijalizirao se za palestinsko-izraelski sukob, autonomiju Kurda i Iransku islamsku revoluciju.




Od 1976-1979. bio je dopisnik jugoslavenske agencije Tanjug iz regije Perzijskog zaljeva, sa sjedištem u Bagdadu. U burnom toku iranske islamske revolucije 1978-1979. najviše vremena proveo je u Teheranu, kao jedini jugoslovenski izvjestitelj.


U diplomatskoj službi bio je od 1979. do 2004. godine kao politički savjetnik ambasade Jugoslavije u Bagdadu, ministar savjetnik u Teheranu, i ambasador BiH u Turskoj i Maleziji. U međuvremenu bio je savjetnik za vanjsku politiku u Predsjedništvu BiH, koordinator BiH za EU i savjetnik u delegaciji BiH na ženevskim mirovnim pregovorima.


Po umirovljenju objavljuje kolumne, putopise i reportaže u Oslobođenju i Danima. Bio je sedam godina redovni kolumnist istanbulskog lista na engelskom Today’s Zaman.


Hajrudin Somun na predavanju na Pravnom fakultetu, naslovljenom “Uloga Irana na Bliskom istoku od 1979. godine do danas” istaknuo je civilizacijsku ulogu Irana u proteklih 2.500 godina u regiji Bliskog i Srednjeg istoka te snažnu neovisnu politika koju Iran vodi od Islamske revolucije 1979. do danas.


Kao sudionik brojnih prijelomnih događanja, revolucije i Iransko-iračkog rata, gospodin Somun je dao mnoga viđenja iz svog subjektivnog kuta, stečenog kao novinar i diplomat Jugoslavije u tim zemljama. Vedran Obućina je pritom objasnio studentima prava i profesorima Pravnog fakulteta kako djeluje politički sustav Islamske Republike, po mnogočemu jedinstven u svijetu, a potom su slijedila i brojna pitanja.



Djelatnici Pravnog fakulteta u Rijeci zaključili su kako su gostujuća predavanja dobrodošla, posebno kada se radi o predavačima koji su izravni sudionici svjetskih događanja o kojima naša akademska zajednica ima malo informacija.


Ništa manje zanimanje nije izazvalo predstavljanje knjige memoara i putpisa Hajrudina Somuna “Sefernama iz Irana”. Ovu sjajnu kompilaciju razgovora koje Somun vodi sa svojim imaginarnim prijateljem bogatstvo je iranske povijesti, politike, poezije, filozofije, kulinarstva i kulture koja čitatelja poziva na druženje s Iranom i intenzivniji interes za putovanje u tu zemlju.


Knjigu su predstavili politolog i teolog Vedran Obućina, filozofkinja i teologinja Rajka Švrljuga te filozof i povjesničar Domagoj Krpan. Ovaj riječki trojac je svaki iz svoga kuta doživio Somunovu knjigu. Obućina je povezao emotivne i dubinski doživljene događaje i susrete autora s Irancima sa svojim vlastitim doživljajima za vrijeme boravka u Iranu.


Švrljuga se osobito osvrnula na autorovo razumijevanje filozofije svijetla i tradicije velikih iranskih filozofa kao što su Suhravardi, Mula Sadra i Mirdamad, a koji i danas odjekuju svojim mislima u životima milijuna Iranaca. Krpan je analizirao Somunov pristup modernoj iranskoj povijesti, osobito Iransko-irački rat koji cijelo vrijeme daje pozadinu Somunovog boravka u Iranu.