Najavili

HSU organizira peticiju, ispravljaju nepravdu: Za povećanje cenzusa i protiv skupljeg dopunskog

Slavica Kleva

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA – Posljednjih 15 godina velikom broju starijih i siromašnih građana put do ostvarenja prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu je otežan ili onemogućen ukidanjem police zdravstvenog osiguranja. Takvu nepravdu želimo ispraviti, kazala je ispred Hrvatske stranke umirovljenika Ljiljana Cvjetović na održanoj konferenciji za novinare.


– Deseci tisuća umirovljenika zbog prekoračenja prihodovnog cenzusa pri svakom usklađenju mirovina zapravo gube pravo na oslobađanje od plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Taj cenzus je postavljen da socijalno ugroženi građani ne bi izgubili ustavno i ljudsko pravo na zdravstvenu zaštitu.


Još davne 2004. godine cenzus za samca je 1.939 kuna, a za člana kućanstva 1.516 kuna. Punih 15 godina cenzus se nije mjenjao iako su troškovi života rasli. Svi su obećavali povećanje cenzusa, ali do sada nisu ništa učinili.




A pritom, moram naglasiti, nakon redovitog godišnjeg usklađivanja mirovina umirovljenici su prešli cenzus za 10, 20 ili 30 kuna i sada moraju plaćati policu dopunskog osiguranja u iznosu od 70 kuna. Samo ove godine zbog minimalnog povećanja prihoda pravo na dopunsko osiguranje izgubilo je 10 tisuća ljudi, a od 2012. godine više od 260 tisuća ljudi, naglasila je Cvjetović.


Zato treba jasno reći da tražimo povećanje cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja s 1.516 na 1.830 kuna za člana kućanstva i s 1.939 kuna na 2.340 kuna za samca, kazala je Cvjetović. I ne samo to, tražimo i usklađivanje cenzusa svake godine, zaključila je Cvjetović.


– Kaže ministar zdravstva da su naši zahtjevi brige za umirovljenike populizam, mi kažemo netočno, to je briga! Zalažemo se za solidarnost koja omogućuje nisku jedinstvenu cijenu police od 70 kuna i za očuvanje javnog neprofitnog osiguravatelja u kojem unuci i djeca i roditelji i bake i djedovi mogu dobiti dostupnu zdravstvenu skrb.


Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji bi ispravio ovu nepravdu i sanirao štetu koja se radi od 2012. godine odbijen je još u svibnju ove godine. I stoga tom odbijenom prijedlogu želimo pridružiti potpise građana, od 15. studenoga krećemo s prikupljanjem potpisa na području cijele Hrvatske.


Dakle, ZA povećanje cenzusa nakon 15 godina i PROTIV poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja o kojem se uveliko »šuška« u posljednje vrijeme, rezolutan je Zubović. Ovim putem pozivamo i sve udruge umirovljenika koji se ne slažu s ovakvom nepravdom nanesenom nama umirovljenicima da daju potpise ne bi li zaštitili najsiromašnije među nama, zaključio je Zubović.