Dan sjećanja na Vukovar

HSP: Strašni su zločini, ali još je gore kada je žrtva dvaput ponižena

Ivor Balen

Čelnici HSP-a uoči Dana sjećanja na Vukovar / Snimio Ivica TOMIĆ

Čelnici HSP-a uoči Dana sjećanja na Vukovar / Snimio Ivica TOMIĆ

Pravaški čelnici iz  Rijeke i PGŽ-a podsjetili su na ulogu dragovoljaca HOS-a u obrani Vukovara i Škabrnje



RIJEKA  U povodu Dana sjećanja na Vukovar čelnici HSP-a podsjetili su na ulogu dragovoljaca HOS-a u Domovinskom ratu, s obzirom na to  da se, kako ističu, u posljednje vrijeme počelo skidati ploče hrvatskim herojima iz te postrojbe.


– Obilježava se 26 godina od okupacije Vukovara i Škabrnje te stravičnih zločina koji su to pratili, ali još gore je kada žrtva dva puta bude ponižena, izvrijeđana i masakrirana – istaknuli su  na Mostu hrvatskih branitelja na Delti Nikica Augustinović, predsjednik Glavnog stana HSP-a i predsjednik Županijskog vijeća HSP-a PGŽ-a, Robert Grbas, tajnik HSP-a Rijeka i bivši pripadnik HOS-a te Ivica Pavelić, HSP-ov županijski povjerenik za branitelje.


– Pripadnici HOS-a su se davali nesebično, ne pitavši ni sebe ni druge što će dobiti za tu žrtvu. Veliki broj položio ih je život na oltar domovine. Borili su se, živjeli i poginuli pod stijegom HOS-a i s grbom HOS-a na odori. Živjeli su i ginuli za dom spremni. Nitko ih nije prozivao zbog toga, nitko nije skidao znakovlje s njih i oko njih. Zašto? Između ostalog i zato što su bili na prvim crtama obrane Hrvatske, a među njima sigurno nisu bili današnji hrvatski vlastodršci, koji su se u danima ponosa i slave skrivali po minhenskim kafićima i briselskim pabovima – ističu pravaši. Dodaju da je problem u tome što ti isti ljudi danas bez srama i grizodušja šalju policiju da skida ploče hrvatskim herojima i uhićuje ljude zato jer nose barjak s prvim bijelim poljem.  




Da tu ne bi sramoti bio kraj, ti isti anemični i kratkovidni šalju hrvatsku policiju da u odori i civilu čuva spomenik četniku Šoškočaninu. Ovim putem pitamo Vladu do kada će trošiti novac hrvatskih poreznih obveznika za progon hrvatskih domoljuba, do kada će štititi četnička i komunistička obilježja po Hrvatskoj, do kada će slijepo slušati Milorada Pupovca, kada će zatražiti ratnu odštetu od agresora na Hrvatsku – Srbije, ali i Crne Gore – pitaju pravaši. Na koncu su istaknuli da haški tribunal, koliko god pokušavao, nikad nije podigao optužnicu protiv pripadnika HOS-a ili cijele postrojbe.


– To dovoljno govori o tome koliko su se časno i vojnički korektno za Hrvatsku borili – zaključili su.