Inovacija

HLAD BUDUĆNOSTI IZ RIJEKE Solarni suncobran za mobitele čeka tvorničara

Biljana Savić

Foto: ivica Tomić

Foto: ivica Tomić

Suncobran je osvojio zlatnu medalju na INOVI, a njegov konstruktor smatra da će dobro doći ugostiteljima jer će njihovi gosti uz konzumaciju brzo napuniti svoje elektroničke uređaje



RIJEKA Jučer je na Korzu održana prezentacija inovacije Suncobran sa solarnim panelima, koja je osvojila zlatnu medalju za uspješan nastup na »INOVI – budi uzor 2016« te izabrana za najbolju inovaciju u turizmu. Autor ove inovacije je Riječanin Saša Muschet, inženjer građevinarstva i autor većeg broja inovacija s raznih područja.


Suncobran sa solarnim panelima je inovacija dizajna jer je formi suncobrana pridodana nova funkcija. Riječ je o metalnoj konstrukciji u obliku i namjeni suncobrana, na koju se postavljaju solarni paneli kojima se puni akumulator iz kojeg se potom crpi električna energija za punjenje mobilnih uređaja, prvenstveno mobitela.


Konstrukcija se sastoji od sjenila sa sunčevim panelima, nosivog središnjeg stupa i postolja. Može biti izrađena u dvije varijante, s priručnim stolom ili bez, sukladno lokaciji i namjeni postavljanja. Konstrukcija suncobrana je osmišljena na način da je zaštićena od otuđenja, a relativno je jednostavna za montažu i transport. Suncobran se može postaviti samostalno na plažama, izletištima i ostalim sličnim mjestima, ali se može postaviti i na javnim površinama u grupama uz klupe na otvorenim prostorima – šetnicama, trgovima i slično, čime se može formirati neka vrsta solarnog parka. Mogućnosti primjene su gotovo neograničene, jer za funkcionalnost i primjenu suncobrana nije potreban priključak na elektro energetsku mrežu te se cjelokupna energija potrebna za funkcioniranje crpi iz sunčevog svijetla.





Važno je napomenuti da je suncobran neovisan od energetskih priključaka, jer za akumulaciju energije koristi solarnu energiju, zbog čega je s aspekta ekologije izuzetno zanimljiv. Kako je u potpunosti neovisan u radu, gotovo da nema ograničenja u izboru lokacije na kojoj ga je moguće postaviti. Izrađen je od materijala koji je moguće reciklirati, što dodatno naglašava ekološki aspekt tijekom i nakon eksploatacije.Na suncobran je moguće postaviti svu dodatnu opremu koja podržava rad na 12 V, a da pri tome ne narušava osnovnu funkcionalnost, kazao je autor Saša Muschet.



Razvoj inovacije, izrada prototipova i sudjelovanje na Inovi 2016. godine pomogli su Futura trade d.o.o. Lovran, Kognita Rijeka, MGO Kostrena i Prem propaganda Lovran.


– Želim zahvaliti Županiji PGŽ, Gradu Rijeka i Turističkoj zajednici grada Rijeke na podršci i pomoći pri organizaciji ove prezentacije. U suštini je to uređaj u formi suncobrana namijenjen punjenju svih elektroničkih uređaja koji podržavaju punjenje putem USB protokola ili bežično.


Spajanjem dviju funkcionalnosti dobili smo proizvod vrlo široke primjene, a primjena može biti od podizanja razine komunalne usluge jedinica lokalne samouprave i uprave i tu bi se djelomično mogla povući paralela s punionicama za električna vozila, pa do proširenja turističke i ugostiteljske ponude i povećanja atraktivnosti turističkih objekata privlačenjem vlasnika elektroničkih uređaja, koji će za vrijeme punjenja uređaja konzumirati ostalu, redovnu ponudu objekta uz koji je suncobran postavljen.


Muschet je još rekao da je cijena suncobrana oko 15 tisuća kuna bez PDV-a, dodavši da ne zna kad će krenuti u prozvodnju, jer taj proces ne ovisi o njemu.