Čuveni brod

Greenpeaceov brod u Rijeci: Rainbow Warrior III protiv plastike na Jadranu

Andrej Petrak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III uplovio je u riječku luku u sklopu mediteranske turneje »Više Mediterana, manje plastike«, a iz ove neovisne globalne organizacije za zaštitu i očuvanje okoliša te promicanje mira upozorili su na alarmantno stanje u vezi onečišćenja plastikom u Jadranu i na Mediteranu. Greenpeace poziva građane da još sutra posjete i razgledaju brod uz organizirano vođenje gdje mogu saznati više o kampanji i potpisati peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.


Riječani su brod privezan na Gatu Karoline Riječke danas mogli razgledavati, a sutra to mogu učiniti u dva navrata, od 10 do 13, te ponovo od 16 do 18 sati. No, svi oni koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti posjetiti Rainbow Warrior III, brod će moći obići i virtualno, putem Facebook live videa, dostupnom na Facebook stranici Greenpeace Hrvatska. U svakom slučaju iz Greenpeacea pozivaju sve Riječanke i Riječane da i oni učine ono što im je u mogućnosti kako bi se stalo na kraj tome da plastika, koja se u okolišu zadržava i stotinama godina, guši naša predivna mora, ubija morske životinje i ulazi u hranidbeni lanac.


– Sve više proizvodimo plastiku za jednokratnu upotrebu, koja nam je uglavnom nepotrebna, dok recikliranje samo po sebi nije dovoljno rješenje. Najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu! Stanimo tome na kraj, poručili su iz Greenpeacea. 

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od 12. srpnja 2017.