Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
17. veljače 2020.
Nije jedini

Građevinska inspekcija šuti o Austrijancu koji je devastirao obalu u Uvali Scott. Zašto?

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 13:12 2019-07-04T13:12:12+02:00

Austrijanac je kupio zemljište u privatnom vlasništvu, neposredno uz morsku obalu, a prethodni vlasnici nisu bili izvlašteni iz pomorskog dobra. No, Hrvatska još nije riješila zakonski pitanje vlasništva nad pomorskim dobrom, kao i što se na njemu smije, a što ne smije graditi

KRALJEVICA - O slučaju devastacije obale i priobalnog pojasa u Uvali Scott, gdje je austrijski investitor Maximilian Holzfeind, s dozvolom za rekonstrukciju ribarske kućice, iskopao više desetaka metara obale i pokosa u priobalju, nepovratno narušivši izgled uvale, poslali smo upit građevinskoj inspekciji, no do zaključenja ovog broja iz Državnog inspektorata nismo dobili odgovor.

Inspekcija šuti

Novi list je u jučerašnjem broju pisao o građevinskim radovima poduzetnog Austrijanca u Uvali Scott kojima je, ne samo zbrisana s lica zemlje ribarska kućica koju je jedino smio rekonstruirati prema dozvoli koju mu je izdao Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, već je bagerima iskopan i dobar dio brda u zaleđu nekadašnje kućice.

To je izazvalo reakciju gradonačelnika Kraljevice Dalibora Čandrlića, na čiji nalog su intervenirali kraljevički komunalni redari, a na njegovu prijavu i građevinska inspekcija koja je, kako tvrdi, obustavila daljnje radove i iskope te naložila investitoru da zemljište vrati u prvobitno stanje.

Što je točno utvrdila građevinska inspekcija tijekom izvida, te koje su mjere i eventualne sankcije izrečene investitoru, od Državnog inspektorata jučer nismo uspjeli saznati, unatoč slanju e-maila s upitom i višekratnim telefonskim pozivima.

Prema riječima gradonačelnika Čandrlića, slučaj vuče korijene godinama unatrag, kada je Holzfeind kupio zemljište u privatnom vlasništvu, neposredno uz morsku obalu, s obzirom da prethodni vlasnici nisu bili izvlašteni iz pomorskog dobra. Na toj čestici nalazilo se skladište ribarske opreme, dijelom urušeno, za čiju je rekonstrukciju Austrijanac dobio potrebnu dozvolu, kao i za dogradnju sanitarnog čvora.

U međuvremenu je asfaltirao i pristupni put, a od Grada Kraljevice tražio i dozvolu za uređenje priveza za brodove u moru ispred parcele, što je odbijeno. Na koncu je, tvrdi Čandrlić, bez pitanja investitor krenuo u obimne radove iskopa pokosa uz obalu, zbog čega je Grad Kraljevica na mjesto događaja prvo uputio komunalnog redara, a potom pozvao i građevinsku inspekciju koja je obustavila radove.

Iz Upravnog odjela za Prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša također je, na naš upit, potvrđeno kako je dozvola za radove izdana samo za rekonstrukciju skladišta ribarske opreme i to još 2014. godine, a pročelnica Koraljka Vahtar Jurković je kazala kako su, po dojavi o iskopima, obaviještene državne službe prema zakonu.

Pitanje vlasništva

Ovaj je slučaj, još jednom, po tko zna koji put, otvorio pitanje vlasništva na pomorskom dobru i prava koja iz vlasništva proizlaze. Kako je u više navrata upozoravao jedan od naših najvećih stručnjaka po pitanju pomorskog dobra, Branko Kundih, Republika Hrvatska još nije riješila niti status pomorskog dobra, kao ni pitanje povijesnog vlasništva nad zemljištem koje u nekim slučajevima seže još u doba Austro-Ugarske, a što je možda i najgore, ni pitanja vlasništva nad pomorskim dobrom stečena u pretvorbi i privatizaciji.

Zbog svega toga, slučajeva poput ovog u Uvali Scott moglo bi u budućnosti biti i znatno više, sve dok se zakonski ne riješi pitanje vlasništva nad pomorskim dobrom, kao i što se na njemu smije, a što ne smije graditi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.