Kriza u građevinarstvu

Grad punih godinu dana tražio tvrtku za sanaciju dijela fasade “Zajca”

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj



RIJEKA Kolika je kriza u građevinarstvu i kako je sve teže naći izvođača, ukazuje primjer tijeka sanacije glavnog ulaza HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci koji, iako se urušio prije gotovo godinu dana, i dalje stoji omotan u građevinsku skelu. Kako saznajemo, tek je prošlog mjeseca pronađena tvrtka koja će obaviti radove, ali tek nakon ponovljenih postupaka javne nabave.


– Za projekt sanacije ulazne terase, balkona zgrade HNK Ivana pl. Zajca, u dosadašnjem razdoblju Grad Rijeka provodio je više postupaka nabave, u mjesecu svibnju i lipnju 2018. godine, a na koje nije bilo odaziva od strane izvođača radova – komentar je Odjela gradske uprave za kulturu, vlasnika zgrade.


Podsjetimo, dijelovi terase, odnosno balkona, su popadali zbog oštećenja koje je prouzročila oborinska voda. Vrijednost planiranih radova iznosi 142.128 kuna (iznos bez PDV-a), dok je planirani rok izvođenja radova 60 kalendarskih dana. U tijeku je priprema Ugovora s odabranim izvođačem.




Planirani zahvat izveo bi se prema dokumentaciji i troškovniku izrađenima od strane Građevinskog fakulteta Rijeka i potvrdom Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Rijeci.