Brojni projekti

Grad lijepog življenja: Matej Mostarac otkrio nam je što se planira u Kastvu u 2020.

Slavica Kleva

U proračunu za 2020. godinu su planirana nova dječja igrališta, razvoj Wi-Fi mreže i projekti prijavljeni na europske fondove poput Kastav Smart Start inkubatora i projekta uređenja Crekvine i Lokvine u sklopu strateškog projekta »Povežimo se baštinom«



KASTAV – Godinu 2019. u Gradu Kastvu obilježili su mnogi projekti i brojne uspješne manifestacije, no prije svega svakako bih istaknuo modernizaciju javne rasvjete koja se polako privodi kraju. Uz znatnu financijsku uštedu, nova rasvjetna tijela doprinose većoj sigurnosti u prometu, ali i očuvanju okoliša. Ekologija je, naime, tema kojoj se u budućnosti moramo svi skupa snažnije okrenuti, kazao nam je gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac upitan za projekte koji su tijekom prošle godine realizirani i obilježili prošlu godinu, ali i otvorio teme i razvojne planove koji će biti započeti ili nastavljeni i u ovoj novoj, 2020. godini.


– Uključeni smo u EU projekt »Kastav – grad sa stavom prema otpadu«, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krenuli smo u nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, planiramo postavljanje solarne elektrane na krovu sportske dvorane, nabavit će se električno vozilo za vožnju starom gradskom jezgrom, postaviti punionica za električna vozila, nabraja gradonačelnik poslove koji gradsku upravu očekuju u ovoj godini.


Komunalni zahvati


– Kada je riječ o komunalnim zahvatima, svakako treba izdvojiti izgradnju novog groblja s mrtvačnicom, koja je završena u zadnjim danima 2019. godine. Investicija groblja u Žegotima vrijedna je oko 6,7 milijuna kuna. Značajan projekt je i rekonstrukcija ceste između Kastva i Viškova koja spada među županijske prometnice s najvećim opterećenjem. U studenom su krenuli radovi na uređenju i proširenju ove županijske ceste, službene oznake ŽC 5021, odnosno njene dionice od radne zone Žegoti do križanja u Žegotima dužine 510 metara.




»Usko grlo« u kastavskoj cestovnoj infrastrukturi poznato je zbog svoje nepreglednosti, jer uzdužni i poprečni profili ceste ne zadovoljavaju osnovne uvjete normalnog prometovanja, a uz cestu nema izgrađenih pješačkih nogostupa niti ugibališta. Sve to trebala bi riješiti investicija vrijedna 5,4 milijuna kuna – od čega je Županijska uprava za ceste osigurala 3,3 milijuna kuna, a Grad Kastav dodatnih 1,9 milijuna kuna. Prema najavi, radovi će potrajati do listopada 2020. godine.


Matej Mostarac / S. DRECHSLER


Matej Mostarac / S. DRECHSLER




– Jedan od projekata po kojem ćemo pamtiti prošlu godinu je i Kastav – bike, uvođenje sustava javnih električnih brdskih bicikala koji su smješteni na samom ulazu u naše šume Ložu i Lužinu. Korisnici su odlično prihvatili ovaj vid rekreacije kojim smo spojili energetsku učinkovitost i kreiranje slobodnog vremena. Projekt je nastao u suradnji s Ministarstvom turizma i Fonda za zaštitu okoliša, podsjetio je gradonačelnik Matej Mostarac.



– Veseli nas što bi početkom ove godine trebali krenuti radovi na izgradnji novog sportsko-rekreacijskog centra u Kastvu kojim ćemo dobiti novi prostor za sportske, ali i za društvene sadržaje. Mjesta za manifestacije, veće i manje, nikad dosta, pogotovo u Kastvu, gradu koji nastoji živjeti 12 mjeseci u godini i razvijati kulturne, sportske i zabavne događaje zanimljive stanovnicima, ali i gostima kojih ima sve više, naglasio je Mostarac. Gledajući u tom pravcu, lani smo otvorili i Kuću belice, zavičajni muzej koji je u prvim mjesecima rada oduševio posjetitelje i postao sadržajna nadgradnja naših manifestacija Bele nedeje i Kastafskog kulturnog leta.



Kvaliteta života


– U proračunu za 2020. su planirana nova dječja igrališta, razvoj Wi-Fi mreže i projekti prijavljeni na europske fondove poput Kastav Smart Start inkubatora i projekta uređenja Crekvine i Lokvine u sklopu strateškog projekta »Povežimo se baštinom«. Čekamo i rezultate natječaja na koji smo prijavili uređenje domova u Brnčićima i Rubešima za stanovnike treće životne dobi. Razvojem difuznog vrtića otvarali smo nove kapacitete u staroj jezgri grada, a kvalitetu i značaj ovog projekta prepoznala je i Primorsko-goranska županija. Pred nama su brojni izazovi jer novi razvojni uzlet grada nije moguć bez velikih projekata čiji se začeci već vide u proračunu za ovu godinu, istaknuo je gradonačelnik.



– Prije svega, to su izgradnja garaže u centru grada, pripreme za novu izgradnju nove škole i vrtića u Rešetarima te izgradnja Doma kulture. Kastav raste i nalazimo se među dvadesetak gradova koji bilježe porast stanovništva. Prepoznati smo kao grad u kojem se lijepo i sadržajno živi, te su mnoge mlade obitelji izabrale Kastav za svoj dom. Na nama je da održimo kvalitetu života kako bismo i dalje imali grad ugodan za život, kaže Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva.