TUI Cruises

Golemi kruzer Mein Schiff 6 privezan na Brajdici, izgleda kao prava grdosija

Portal Novilist.hr

Foto Goran Kovačić, Pixsell

Foto Goran Kovačić, Pixsell



RIJEKA Golemi turistički kruzer kompanije TUI Cruises Mein Schiff 6 privezan je na kontejnerskom terminalu u riječkoj luci na Brajdici. Prema podacima Lučke uprave Rijeka, ove godine u gradu će biti 23 ticanja kruzera, dok ih je lani bilo jedanaest. Ako se putnicima pribroje i posade brodova, u grad na kruzerima stiže oko 53.000 ljudi.


Ova će godina tako biti godina velikog iskoraka što se tiče dolazaka kruzera, a prema najavama pravi boom se očekuje u godini kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture što se, doznajemo, među brodarskim tvrtkama pokazalo kao odličan mamac za dovođenje putnika na kružnim putovanjima.


Ovogodišnju kruzing sezonu 14. travnja otvorio je Berlin, brod kompanije FTI Cruises s oko 400 putnika. Ukupno u Rijeku dolazi osam kompanija. Prvi put stižu TUI, Celebrity Cruises i Marella Cruises, odnosno nekadašnji Thompson koji se u međuvremenu restrukturirao i preimenovao.




Najviše puta stiže brod Marella Celebration, čak sedam puta. Riječ je o brodu kojem je home port Dubrovnik. Šest puta stiže TUI-jev Mein Schiff 6, a četiri puta stiže i Celebrity Constellation, koji ima domaće luke u Veneciji, Barceloni i Civitavecchiji.


U grad na Rječini također stižu Oceania Cruises brodom Riviera, Azamara brodom Azamara Pursuit, Croisieurope Cruises brodom La Belle L Adriatique te Holland America Lines brodom Veendam.


Osim po rekordnom broju dolazaka kruzera, ova godina odskočila je i po veličini. TUI-jev Mein Schiff 6, naime, dug je 295 metara i ima kapacitet 2.500 putnika, dok Celebrity Constellation, dužine 294 metra, ima kapacitet 2.000 putnika. 


Najviše dolazaka kruzera bilo je u lipnju, a zanimljivo je da će 8. listopada pred Rijekom sidriti dva kruzera, Celebrity Constellation s dvije tisuće putnika i Marella Celebration s oko 1.250 putnika što će u gradu sigurno donijeti pravu turističku živost u posezoni. Kako sada stvari stoje, ovogodišnju kruzing sezonu zatvara upravo Celebrity Constellation 10. studenog.