Ploveći hotel

Gigant na Brajdici: Riječanin za kormilom ”doveo” najveći kruzer u povijesti riječke luke

Darko Pajić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Zbog juga nismo mogli u Split pa sam predložio Rijeku. Doći u Rijeku meni je nezaboravno iskustvo, obitelj mi je upravo došla u posjetu, pa nam je svima to radostan trenutak. Ma ne može biti ljepše nego doći u svoj porat, ističe Vanja Litović, Riječanin i zapovjednik broda »Norwegian Jade«



Najveći kruzer u povijesti riječke luke jučer je privezan na kontejnerski terminal Brajdica, a riječ je o brodu »Norwegian Jade« dužine 295 metara, koji je u Rijeku stigao s 2.550 putnika i 1.050 članova posade.


Ovaj ploveći hotel nalazi se u floti brodara »Norwegian Cruise Line«, ima ukupno 15 paluba, a u svoj grad doveo ga je »domaći čovik«, jer je zapovjednik »Norwegian Jadea« Vanja Litović, Riječanin koji je veliki dio života proveo na Vežici, a trenutno s obitelji živi na Rubešima. Nije se trebalo dogoditi, jer Rijeka uopće nije bila u itineraru »Norwegian Jadea«, koji je trebao pristati u Splitu. No, zbog loše vremenske prognoze ocijenjeno je kako tamo pristajanje neće biti moguće i onda je u izuzetno kratkom roku organiziran dolazak »Norwegian Jadea« u Rijeku. Bila je to najbolja potvrda da se operativno itekako može posložiti odlična suradnja niza tvrtki i institucija uključenih u organizaciju boravka brodova na kružnim putovanjima, počev od Lučke uprave Rijeka, Grada Rijeke, Turističke zajednice, tvrtke Jadranska vrata, Lučke kapetanije Rijeka, sve do policije, carine i ostalih službi potrebnih za doček ovako velikog broda s gotovo četiri tisuće putnika i članova posade.


Jučer se zbog toga na terminalu radilo prekovremeno, ali je dojam da nikome nije bilo ništa teško učiniti kako bi se gosti doista osjećali dobrodošlima u najvećoj hrvatskoj luci. Organizirani su brojni izleti, kako u Rijeci, tako i prema Humu i Istri, Opatiji, a autobusi su praktično non-stop stizali do Brajdice kako bi preuzeli putnike s broda.




Bila je to rijetka prilika da i novinari naše redakcije posjete jedan uistinu izuzetan brod uz sjajno gostoprimstvo zapovjednika Vanje Litovića, koji je iznenada dobio priliku doći doma.


Opširnije u današnjem Novom listu