Zanimljiva suradnja

Genijalan spoj mašte i tehnologije: Riječani napravili prvu 3D printanu taktilnu slikovnicu u Hrvatskoj

Vedrana Simičević

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Slikovnica je namijenjena slijepoj i slabovidnoj djeci, »taktilni« likovi isprintani su na materijalu koji se može savijati i prati, a jedini dio koji nije 3D printan je tekst na brajici



RIJEKA Primjena 3D tehnologije u medicinskim i edukativnim pomagalima – u čemu Rijeka prednjači u regiji u posljednjih desetak godina – rezultirala je odnedavno i prvom hrvatskom taktilnom slikovnicom izrađenom pomoću 3D printa. Radi se o suradnji riječkog pionira 3D tehnologije u medicini dr. sc. Svena Maričića i riječke Osnovne škole Pećine čiji su djelatnici poželjeli izdati slikovnicu za slijepu i slabovidnu djecu s pričom iz opusa Ivane Brlić Mažuranić. Ova riječka škola, naime, ima Odjel za djecu s oštećenjima vida i prvu knjižnicu u Hrvatskoj s taktilnim slikovnicama i dječjom literaturom na brajici.


– Slikovnica je dio šireg projekta promocije Ivane Brlić Mažuranić u sklopu EPK 2020, a ideja o izradi taktilne slikovnice potekla je od učenica sadašnjeg osmog razreda Nore Magaš, Ines Štefanac, Laure Tomičić i Katarine Čirjak – pojasnila je ravnateljica OŠ Pećine Jasna Vukonić-Žunič.


Tri »pilota«


Za izradu slikovnice prikupljena su potom sredstva putem humanitarnog koncerta u organizaciji Lions kluba Korzo, no suočena sa skupom izradom jednog takvog kompleksnog edukativnog »pomagala« – koje podrazumijeva i ručnu izradu likova te posebno štampanje brajice – ravnateljica škole obratila se za pomoć Maričiću tražeći financijski povoljnije rješenje u modernoj tehnologiji.




Rezultat su tri »pilot« primjerka jedinstvene, gotovo u cijelosti 3D printane slikovnice s pismom na brajici i »taktilnim« likovima, isprintane na posebnom materijalu koji se može savijati i prati, što je čini puno izdržljivijim proizvodom. Slikovnica je sadržajno osmišljena po predlošku priče »Palica sv. Nikole« Ivane Brlić Mažuranić. Ispod teksta na brajici – jedinog dijela koji nije 3D printan – nalazi se i uobičajeni tekst namijenjen djeci i odraslima koji nemaju problema s vidom. Slikovnicu prati i posebna aplikacija za mobitel i računalo s govornom verzijom sadržaja, za koji je zaslužna Hana Peharda Hržić s Radio Rijeke.


U 3D izradi slikovnice sudjelovali su, uz Maričića, i student Josip Šore te tvrtka 3Dreams, dok su omot kutije u kojoj je pohranjena slikovnica izradili djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje Hari Vidović i Milan Dundović. Osmišljavanju slikovnice pripomogle su uz ravnateljicu i djelatnice škole Javorka Milković, Jadranka Herceg i Jola Španjol. Svaki primjerak slikovnice od 14 stranica, otkriva nam Maričić, printao se na 3D printeru otprilike 50-ak sati.



Riječki Centar za biomodeliranje i inovacije u medicini, ističe dr. sc. Sven Maričić, nastavit će primjenjivati 3D tehnologiju za pripreme vizualizacije operacija, izradu modela na kojima kirurzi mogu vježbati, izradu implantata te rekonstrukcija određenog anatomskog dijela tijela.


– S obzirom na to da svaki mjesec izlaze novi materijali i nove 3D metode u svijetu, idućih deset do petnaest godina dogodit će se zasigurno revolucija na području aditivnih tehnologija ili popularno zvane 3D print tehnologije. Mi smo naše rezultate u Rijeci velikim dijelom ostvarili zahvaljujući profesionalnom 3D printeru na Građevinskom fakultetu koji je nabavljen u sklopu projekta »Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci« – kazao nam je Maričić. Na riječkom Medicinskom fakultetu, inače od ove godine postoje i kolegiji iz aditivne tehnologije i robotike u medicini.



Brojni projekti


Taktilna 3D printana slikovnica samo je jedan u nizu riječkih projekata kojim se tijekom posljednjeg desetljeća ova moderna tehnologija primjenjivala u medicini i za raznorazna medicinska i edukativna pomagala. Još prije deset godina Maričić je izradio, a potom i isprintao prvi anatomski model na kojem su liječnici mogli vježbati zahtjevnije operativne zahvate. Uslijedili su brojni projekti primjene 3D tehnologije u medicini na više različitih riječkih institucija i od raznih autora.


U zaštiti intelektualnog vlasništva tih modela pomogli su Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci te UTT – ured za transfer tehnologije. Aditivne tehnologije prihvatili su i studenti, pa je prošle godine Rijeka dobila i uspješan studentski start-up projekt taktilnih slagalica za slijepu i slabovidnu djecu.


Kao logičan nastavak, početkom ove godine na riječkom je Medicinskom fakultetu osnovan Centar za biomodeliranje i inovacije u medicini. Prije nekoliko dana Maričić je i službeno imenovan za njegovog voditelja, što bi značilo da centar sad i formativno može početi s radom. Jedan od prvih projekata na kojem će studenti u sklopu centra raditi bit će upravo razvijanje modela taktilne slikovnice za širu upotrebu.


Slikovnica bi u budućnosti trebala biti u potpunosti 3D printana, a time i pedeset posto jeftinija nego u »tradicionalnom« načinu tiskanja. Autori slikovnice odlučili su dati besplatno slikovnicu na korištenje svim zainteresiranima. U tu svrhu pomogla je dizajnom web stranice za besplatno skidanje slikovnice i Nela Dunato.