Blagdan sv. Bartola

Gastro manifestacija u Čavlima: Tražio se Bartojski kotlić više

Sanja Gašpert

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Sam početak kuhanja Bartojskog kotlića obilježio je pljusak, koji kuharima nije nimalo smetao, naprotiv, čak ih je uz vruće kotliće i vatru s ognja nakratko i osvježio



Jedanaesto izdanje gastro manifestacije Bartojski kotlić, tradicionalnog događanja programa obilježavanja blagdana sv. Bartola – Bartoje, koji se ove godine obilježava i kao Dan Općine Čavle, okupilo je u dvorištu Buffeta Pomorac u Čavlima dvadeset i četiri ekipe s područja Grobnika, Bakra i okolice, koji su odmjerili svoje snage u kuhanju lovačkog gulaša.


Sam početak kuhanja obilježio je pljusak, koji kuharima nije nimalo smetao, naprotiv, čak ih je uz vruće kotliće i vatru s ognja nakratko i osvježio. Stručni žiri u sastavu Željka Frlan i Damir Begić te gost iz Ilirske Bistrice, Rihard Baša, i ove je godine imao težak zadatak – ocijeniti najbolje kuhane gulaše.



Ocjenjivali su jela u četiri kategorije – okus safta, kuhanost mesa, okus mesa i izgled gulaša, a ocjene od 0 do 10 zbrajale su se i određivale pobjednika. Međutim, kako je kazao direktor Turističke zajednice Općine Čavle Ivan Salamon, pobjeda u ovom natjecanju nije bitna, važno je sudjelovanje i druženje.




Bartojski kotlić i ove su godine organizirali Turistička zajednica Općine Čavle i Buffet Pomorac iz Čavala, pod pokroviteljstvom Općine Čavle. Zabavni dio programa vodio je Frenki Fućak.


U Bartojskom kotliću ove su godine sudjelovale su 24 ekipe s područja Grobnika i Bakra te okolice – Prima Tim, Udruga Palentar, čiji su članovi osim što su se natjecali i kuhali palentu za sve sudionike, dvjestotnjak porcija, Dondolaši, Čin daje tin boje, Za sin sega, Vinogradari, CIA, Ekipa »11«, HDZ Čavja, Čeh Tim, No name, Cerničani, Ajkule, Dva i pol muškarca – Povratak, Vreli… (Penisi), Bajci Vrhnjina, Rosinovi, Krenovčani, Ribarnica Vladimir (Mile), Bužban (Mile), Mineralna, Dirnis, Bo-Ma i Gušti su gušti.