Gradsko vijeće

GRAD KASTAV Za Belu nedeju potrošeno 30 posto više kuna, ali su prihodi udvostručeni

Anto Ravlić

Kastavski vijećnici pohvalili prikaz četvrtih izmjena proračuna  / Snimio Anto RAVLIĆ

Kastavski vijećnici pohvalili prikaz četvrtih izmjena proračuna / Snimio Anto RAVLIĆ

Ove se godine željelo manifestaciju dignuti na višu razinu, pojasnio je gradonačelnik Matej Mostarac. Proračun je smanjen za 8 milijuna kuna, sa 64 na 56 milijuna. Iza smanjenja »skriva« se preseljenje obnove javne rasvjete iz 2018. na 2019. godinu



KASTAV U sklopu rasprave o četvrtom rebalansu proračuna Grada Kastva za 2018. godinu na sjednici Gradskog vijeća, vijećnik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša primijetio je povećanje troškova za organizaciju Bele nedeje za 30 posto.


Gradonačelnik Matej Mostarac je objasnio da se ove godine željelo manifestaciju po kojoj je Kastav prepoznat dignuti na višu razinu te dodao da se uspjelo udvostručiti prihode Bele nedeje. Cjelokupni izvještaj ćete dobiti, raspravljat će se o tome na zasebnoj točki, najavio je kastavski gradonačelnik.


Ništa dramatično


Za četvrte izmjene proračuna Grada Kastva za 2018. godinu ruke je diglo devet vijećnika. Proračun je smanjen za osam milijuna kuna. Sa 64 na 56 milijuna kuna. No, ništa dramatično.




Iza osam milijuna kuna »skriva« se preseljenje obnove javne rasvjete iz 2018. na 2019. godinu koje će se realizirati uz kredit HBOR-a uz kamatu od tek 0,5 posto. Inače je zamjereno da se investicije, a time i financijsko planiranje investicija, kontinuirano prebacuju u sljedeću godinu.


Obrazloženo je da prebacivanje investicija često ne ovisi o Gradu Kastvu već je potrebno uskladiti projekte s partnerima, što često nije jednostavno i što ponekad traži pomicanje znatno ranije ucrtanih rokova.


Čula se primjedba da rashode za manifestacije nema smisla držati pod rashodima troškovima gradskog vijeća. Gradonačelnik Mostarac se složio s primjedbom i najavio da će troškovi za manifestacije preći pod ured grada već u 2019. godini.Zašto doniramo stolice Trgovačkom sudu, moglo se čuti pitanje vijećnika. Zamoljeni smo za pomoć jer sve jedinice lokalne samouprave sudjeluju u nabavi opreme za sud koji pokriva i naše područje, a mi smo odlučili pomoći sudu isporukom stolica, objasnio je kastavski gradonačelnik.


Vijećnicima je predstavljen nacrt proračuna za sljedeću godinu u iznosu od 66 milijuna kuna. Ključna su četiri kapitalna projekta, zatvoreni sportski centar, groblje, javna rasvjeta i cesta za radnu zonu Žegoti. Trebat će puno truda za realizaciju razvojnog proračuna, ali uvjeren sam u uspjeh, najavio je gradonačelnik Mostarac. O proračunu će vijećnici detaljnije raspravljati i odlučivati na sljedećim sjednicama gradskog vijeća.



Vijećnici su istaknuli da su se četvrte izmjene znatno jasnije predstavile od prethodnih izmjena te apelirali da im se uz opsežne materijale, u kojima se ponekad teško snaći, ubuduće šalju i koncizni i jasni materijali prezentirani na jučerašnjoj sjednici gradskog vijeća.


Savjet za mlade


Program rada Savjeta mladih Grada Kastva za 2019. godinu predstavili su predsjednica Savjeta Patricia Meandžija te dopredsjednik Savjeta Sven Sušanj koji je najavio kreiranje programa za mlade koji nema Kastav, niti Primorsko-goranska županija niti država.


Vijećnici su primijetili da je najzanimljivija ideja Savjeta formiranje Centra za mlade. Gradonačelnik Matej Mostarac je istaknuo da je najlakše urediti prostor, ali da je ideja uvijek padala kad bi se postavilo pitanje kako ispuniti Centar programom.