Poruke mržnje

GLAVNA UREDNICA NOVOG LISTA: Našli smo se na meti mrzitelja, iako smo oduvijek njegovali otvorenost

Damir Cupać

snimila Ivana Mavrić

snimila Ivana Mavrić

Oduvijek smo bili, i ostat ćemo i dalje, medij koji će čitateljima nuditi kvalitetno novinarstvo, nesputano uskim političkim, nacionalističkim i ideološkim stavovima, zaključila je Bakić



RIJEKA – Nepoznat netko pod okriljem noći išarao je riječke zidove porukama mržnje. Ni fasada Novog lista nije ostala pošteđena junaka ili junačina koji su odlučili izraziti svoje mrziteljske stavove sprejem.


Glavna urednica Novog lista Slavica Bakić naglašava da svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.


– Navodi se tako u Ustavu Republike Hrvatske, temeljnom pravnom dokumentu države. Taj isti dokument jamči svima i punu slobodu mišljenja i izražavanja svoga mišljenja i na tim se postavkama temelji i uređivačka politika Novog lista kao dnevno-političke novine koja se zauzima za vladavinu prava, socijalnu pravdu, ljudsko dostojanstvo i zaštitu ljudskih prava, poštivanje pojedinaca i svih demokratskih vrijednosti. Novi list oduvijek je otvoren za različita mišljenja i aktera društveno-političke scene, ali i naših čitatelja, čija mišljenja i stavove uvažavamo i omogućujemo da se oni “čuju”, kako na stranicama našeg tiskanog izdanja, tako i na našim digitalnim platformama. Nikada nismo ograničavali komentare čitatelja, a brisali smo samo one koji izravno vrijeđaju ili pozivaju i potiču na uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti, navodi Bakić.




Ona dodaje da smo svi svjesni i svjedoci da je govor mržnje postao, nažalost, svakodnevica suvremenog svijeta.


– Ne znamo koji je bio motiv nepoznatog vandala koji je prošle noći poruke mržnje ispisao na našoj zgradi, ali Novi list osuđuje svaki usmeni ili pisani govor koji se svodi na javno poticanje na mržnju prema pojedincima ili skupinama. Oduvijek smo bili, i ostat ćemo i dalje, medij koji će čitateljima nuditi kvalitetno novinarstvo, nesputano uskim političkim, nacionalističkim i ideološkim stavovima, zaključila je Bakić.