Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Pitanje nacionalnih manjina

GI 'Narod odlučuje' odgovara Obersnelu: Nijedan europski parlament ne poznaje ovakav stupanj pozitivne diskriminacije

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. svibanj 2018. u 23:34 2018-05-20T23:34:00+02:00

'Smatram da je većina  građana Hrvatske svjesna „manjinske“ političke trgovine koja se događa na kraju svakog izbornog procesa te da od iste korist imaju jedino „predstavnici“ nacionalnih manjina u Saboru, a ne i građani – pripadnici nacionalnih manjina. Na taj način i zastupnici manjina, s ostalim zastupnicima postaju ključni dio političke trgovačke koalicije koja u Saboru brine isključivo o vlastitim interesima, dok ih interesi birača ne zanimaju. Primjeri navedenog su brojni i to građani znaju', piše u priopćenju GI Narod odlučuje što ga potpisuje Hrvoje Pende

 

Točno 20 minuta od objave vijesti s tiskovne konferencije na kojoj se Građanska inicijativa 'Narod odlučuje', istovremeno iz Rijeke i Splita obratila javnosti, na web-stranici Novog lista osvanuo je odgovor gradonačelnika Rijeke u kojem vrijeđa i proziva pojedince i brojnu grupu građana Rijeke i Hrvatske, smatraju predstavnici GI 'Narod Odlučuje'.

'U svojem odgovoru, gradonačelnik Rijeke kaže da bi promjena izbornog sustava (što uključuje i promjenu Ustava, koji je također zakonski akt) imala dugoročne posljedice po hrvatsko društvo i tu je u pravu, samo što nije u pravu u procjeni njezinih učinaka. Naime, promjena izbornog sustava ne bi ukinula legitimna prava nijedne nacionalne manjine nego bi tek dijelom ukinula nepotrebnu pozitivnu diskriminaciju nacionalnih manjina kakva ne postoji nigdje u Europskoj uniji', piše u odgovoru GI Narod odlučuje Vojku Obersnelu.

'Suprotno tvrdnjama pojedinih političara koji se boje promjene izbornog sustava, gotovo sve europske zemlje također imaju autohtone nacionalne manjine, od čega velik broj i konfliktnu povijest među njima, ali nitko nema ovakav izborni sustav jer za njim u Europskoj uniji 21. stoljeća nema potrebe.  Nijedan europski parlament ne poznaje ovakav stupanj pozitivne diskriminacije. Mnoge zemlje uopće ne priznaju nikakvo posebno predstavljanje nacionalnih manjina u svojim parlamentima. Tako je u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, Austriji, Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Estoniji, Litvi, Letoniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i dr. Zbog toga nacionalne manjine u spomenutim zemljama nisu uskraćene za svoja manjinska prava', tvrde predstavnici GI Narod odlučuje.

'Znači, cilj Inicijative nije „sakaćenje nacionalnih manjina“, o čemu govori gradonačelnik Rijeke, nego  postupno uvođenje europskih standarda u naše izborno zakonodavstvo, uključujući i promjenu Ustava, kao najvišeg Zakona. Uređena društva donose i mijenjaju zakonske propise pažljivo analizirajući društvenu zbilju. Smatram da je većina  građana Hrvatske svjesna „manjinske“ političke trgovine koja se događa na kraju svakog izbornog procesa te da od iste korist imaju jedino „predstavnici“ nacionalnih manjina u Saboru, a ne i građani – pripadnici nacionalnih manjina. Na taj način i zastupnici manjina, s ostalim zastupnicima postaju ključni dio političke trgovačke koalicije koja u Saboru brine isključivo o vlastitim interesima, dok ih interesi birača ne zanimaju. Primjeri navedenog su brojni i to građani znaju', piše u priopćenju GI Narod odlučuje.

GI Narod odlučuje napominje da tu 'nema nikakve „zle vizije“, nema nekih nevidljivih sila osovine koje žele uspostaviti „čistu Hrvatsku“ za što nas dodatno optužuje riječki gradonačelnik'.

'Jedina vizija koju Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ ima je pravedniji izborni sustav koji će pridonijeti racionalnijoj državi, jednakoj vrijednosti svih glasova, većoj dostupnosti biračkog prava, izboru zastupnika po volji naroda, a ne po volji stranačkih čelnika, što je sve preduvjet demokratizacije Hrvatske, ali i samih političkih stranaka. U sklopu toga želimo europeizirati pitanje manjinskih zastupnika, što je Hrvatskoj već duže vrijeme potrebno', piše u priopćenju GI Narod odlučuje.

'Uostalom, podsjetimo se, upravo je ugledni profesor i savjetnik bivšeg Predsjednika Ive Josipovića, dr.sc. Siniša Tatalović, sagledavajući zbilju, u Novom listu izjavio da „nije dobro da manjinski zastupnici koji se biraju s tristotinjak glasova odlučuju o parlamentarnoj većini. Ako bi se definiralo da nemaju pravo odlučivanja o povjerenju vladi i proračunu, oni bi imali vrlo značajnu funkciju upravo u zaštiti manjinskih prava.“ Slično je argumentirala i ugledna profesorica Mirjana Kasapović, kao i mnogi drugi nepristrani analitičari političke zbilje koji naglašavaju ozbiljnost i neodrživost aktualnog stanja manjinskog političkog predstavništva u Hrvatskoj. Pretpostavljam da riječki gradonačelnik ne smatra da spomenuti stručnjaci žele „čistu“ Hrvatsku ili da ne razumiju o čemu pričaju?', piše u priopćenju GI Narod odlučuje što ga potisuje Hrvoje Pende.  

'Također pretpostavljam da gradonačelnik Rijeke ne misli da spomenuti i drugi poznavatelji društvene i političke zbilje „nasrću na slabije, besramno pokazuju mišiće većine nad manjinom i barbarski šamaraju one kojih ima manje“. Zar su i oni „kukavička horda koja se grozi slabijem od sebe i traži da manjine puze pred većinskim stanovništvom“. Skupina „vrijedna prijezira“? Naime, takve je etikete (otisnute masnim slovima) dobila Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ i to u službenom dokumentu Grada Rijeke', piše u priopćenju GI Narod odlučuje.

Pende napominje da osobno nije vjernik. 'Nemam ništa protiv pripadnika raznih seksualnih orijentacija i imam mnogo prijatelja koji su pripadnici autohtonih hrvatskih manjina. Stoga u potpunosti odbijam da me bilo tko, a pogotovo gradonačelnik Rijeke, grada u kojem sam rođen, etiketira  kao osobu kojoj je cilj „država za samo hrvatski narod, katoličke vjere i heteroseksualne orijentacije“', piše Pende u priopćenju.

'Naš cilj je bolja i pravednija Hrvatska za sve građane; Hrvatska čiji je politički život oslobođen od samo jedne manjine, one koja se nakon svakih izbora stvara nemoralnom političkom trgovinom i čiji interes nije dobrobit nacionalnih manjina (i svih građana), nego isključivo vlastiti. Zbog dugog radnog staža u državnim organizacijama, tijelima javne uprave, zbog iskustva s hrvatskim pravosuđem, ne prihvaćam da me pripadnici hrvatske političke klase podučavaju o najvišim vrednotama ustavnog poretka – pogotovo ne o jednakosti, socijalnoj pravdi, poštivanju prava čovjeka, vladavini prava i demokratskom višestranačkom sustavu – vrednota koje su u današnjoj Hrvatskoj puko praznorječe i to upravo zbog političke klase koja po samoskrojenom izbornom sustavu Hrvatskom vlada već desetljećima dok iz nje sve bržim tempom bježe njezini građani – Srbi, Talijani, Mađari, jednako kao Hrvati, Bošnjaci i ostali', piše Pende u priopćenju GI Narod odlučuje.   

'Po postojećem modelu izbora saborskih zastupnika, potpuno je svejedno hoće li u saboru sjediti 6, 8 ili 15 predstavnika nacionalnih manjina jer će svi koje oni „predstavljaju“ i dalje živjeti u državi koja nije jednaka za sve, u kojoj nema socijalne prave i ne poštuju se prava čovjeka; i dalje će živjeti u državi koja je s vladavinom prava spojiva koliko i pojedini gradonačelnici s demokratskim diskursom. Za kraj: što se tiče zatraženih lokacija, odobrili ste samo jednu na frekventnom mjestu, a zatražili smo ih 10 (na području od Krešimirove ulice do Trsata) te ste time, između ostalog, opstruirali legitimno pravo da građanima omogućimo da se upoznaju s društveno važnim pitanjima. Osim toga, u gradskom uredu službenici su kolegici Blaženki Kulić lažno prikazivali datum ulaska prvog dokumenta našeg zahtjeva za lokaciju što nije u skladu sa standardima vladavine prava i demokratskog sustava na koje se gradonačelnik Rijeke poziva. Suprotno tome, to je klasičan primjer balkanske administracije u kojoj službenici svoj posao ne obavljaju profesionalno, jednakim pristupom prema svima, nego svoje postupke prilagođavaju samovolji autokratskog političkog vođe', piše u odgovoru GI Narod odlučuje Vojku Obersnelu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.