Radni posjet

GARI CAPPELLI Zbog kulture dolazi čak 13% gostiju, tu je šansa Kraljevice

Andrea Bralić

Ministar turizma Gari Cappelli s domaćinima u obilasku Dvorca Frankopan / Snimio Roni BRMALJ

Ministar turizma Gari Cappelli s domaćinima u obilasku Dvorca Frankopan / Snimio Roni BRMALJ

Ovdje su  potencijali i za razvoj zdravstvenog turizma, a blizina zračne luke  na Krku, koja bilježi rast broja putnika, sigurno će pridonijeti da se Kraljevica dodatno turistički pozicionira, smatra ministar



KRALJEVICA “Kraljevica će biti poznata destinacija na turističkoj karti Hrvatske zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti i kulturnoj baštini koja se valorizira u turističke svrhe.


Prije četiri godine kultura kao motiv dolaska gostiju u Hrvatsku bila je zastupljena sa svega dva posto, a danas već s 13 posto.


Ovdje su i veliki potencijali za razvoj zdravstvenog turizma, a geografski položaj Kraljevice, blizu zračne luke na Krku koja bilježi konstantan rast u prometu putnika, sigurno će pridonijeti da se ovaj grad dodatno turistički pozicionira.



Konstruktivno




Valja pohvaliti i otvaranje OPG-ova, te gradnju vila s bazenima u zaleđu, a s obzirom na to da se u Kraljevici još uvijek grade brodovi postoji ideja da se i to ponudi kao turistički sadržaj”, istaknuo je Gari Cappelli, ministar turizma, za posjeta Kraljevici gdje se sastao s gradonačelnikom Daliborom Čandrlićem, direktorom Turističke zajednice Robijem Krulićem te zamjenicom gradonačelnika Paulom Vučković s kojima je razgovarao o razvojnim projektima na području Kraljevice te dosadašnjim turističkim rezultatima.



Cappelli je tom prigodom istaknuo da je Ministarstvo turizma tijekom protekle dvije godine u Primorsko-goranskoj županiji sufinanciralo projekte ukupne vrijednosti preko 12 milijuna kuna.



Turistički rezultati Kraljevice su sve bolji, a glavnina se ostvaruje u privatnom smještaju. Na području grada ima 180 iznajmljivača, a prema podacima iz sustava eVisitor Kraljevicu je od početka godine posjetilo oko 16 tisuća gostiju koji su ostvarili 59 tisuća noćenja, što predstavlja rast od 10 posto u dolascima, te 15 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani. Pri tome su najveći broj noćenja ostvarili posjetitelji iz Slovenije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Češke, Austrije i Litve. 



Gradonačelnik Čandrlić zahvalio je ministru što je pronašao vremena i došao u Kraljevicu, te naglasio da su imali i konstruktivan radni sastanak na kojem je bilo riječi o projektima na području grada.



– Grad Kraljevica kreće s  projektom »Putevima Frankopana«, odnosno obnovom dvorca Frankopan s okolišem, dvorca  koji je svjedočanstvo opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima i vrijedna kulturna baština. Uređenjem dvorca dobit će se dodatna vrijednost i u turističkom smislu. Imamo namjeru prijaviti uređenje plaža na natječaj Ministarstava turizma te bismo dobivenim sredstvima također učinili pomak u tom smislu. Veselim se i nadam da će se naša uspješna suradnja s  Ministarstvom turizma  nastaviti i ubuduće, rekao je gradonačelnik Kraljevice.


Posjetiteljski centar


U sklopu svog posjeta, Cappelli je obišao posjetiteljski centar kulturne rute »Putovima Frankopana« u dvorcu Nova Kraljevica, te kamp Oštro i Uvalu Scott gdje ga je dočekao direktor Nedjeljko Anđelić.


Kamp Oštro je 2010. i 2011. godine u cijelosti preuređen s većim parcelama, novim sanitarnim čvorovima i instalacijama, a preostaje još uređenje bungalova. Kamp ima tri zvjezdice, a čak 80 posto gostiju čine Slovenci.