Bivši direktor pod istragom

Frančišković negira krivnju u aferi “Dok 7”: Posao je stručno odrađen, ne bježim ni od čega

Fiore Vežnaver

NL arhiva

NL arhiva

Zasad nisam ništa dobio napismeno, pa vam ne mogu ništa konkretno reći o tome da sam jedan od osumnjičenih, naglasio je Ivan Vanja Frančišković



RIJEKA  Zasad nisam ništa dobio napismeno, pa vam ne mogu ništa kokretno reći o tome da sam, kako kažete, jedan od osumnjičenih protiv kojih je otvorena istraga. No, načelno vam mogu reći da je taj posao odrađen profesionalno i stručno. Svoj posao sam odradio kako treba, ne bježim ni od čega, jer nemam razloga za to, ponosan sam kako sam i koliko radio u Croatia osiguranju sve te godine. U Croatiji sam radio više od 40 godina, a više od 30 bio sam rukovoditelj. Sada predajem kao profesor na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.  U mom poslu u Croatiji sve je uvijek bilo u redu, po pravilima i propisima. A u ovom konkretnom slučaju kako bude, ne bih želio davati detaljnije izjave, no posao je dobro odrađen, postoje računi i dokumentacija – izjavio nam je jučer u telefonskom razgovoru Ivan Vanja Frančišković, jedan od šestero osumnjičenih protiv kojih je tužiteljstvo otvorilo istragu zbog zlouporabe položaja, u slučaju potonuća doka 7 u brodogradilištu »Viktor Lenac«,  u kojem je na ime naplate osiguranja i troškova vađenja doka brodogradilište primilo oko 24 milijuna kuna.


Frančišković je drugoosumnjičeni u slučaju, a u vrijeme inkriminacija bio je direktor filijale Croatia osiguranja u Rijeci.


Nelegalna isplata


Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci u ponedjeljak je donijelo  rješenje o provođenju istrage protiv šest osoba za koje se sumnja da su umiješane u malverzacije oko osiguranja, reosiguranja i isplate novca za izvlačenje potonulog doka.  Službeno nisu objavljena imena osumnjičenih, no izvori bliski slučaju navode da je prvoosumnjičeni Zoran Zaninović iz Zagreba koji je u vrijeme inkriminacija bio odgovorna osoba u generalnoj direkciji Croatia osiguranja u Zagrebu.


 Inkriminacije datiraju od  rujna 2007. do  prosinca 2009. godine, a tužiteljstvo navodi kako postoji osnovana sumnja da je brodogradilištu po policama osiguranja nelegalno isplaćen ukupan  iznos od oko 24 milijuna kuna. Osim dvojice spomenutih tadašnjih čelnika zagrebačke osiguravateljske kuće, istraga je otvorena i protiv  direktorice sektora prodaje osiguranja prijevoza i kredita filijale Rijeka. Četvrtoosumnjičena i petoosumnjičenik su  ondašnje  odgovorne osobe u »Viktoru Lencu«, brodogradilišta koje je tada bilo u stečaju, dok je šestoosumnjičeni predsjednik  uprave trgovačkog društva reosiguravatelja. Kao sedmoosumnjičeno se navodi i  samo brodogradilište, jer se okoristilo za 23,9 milijuna  kuna.


Prema navodima predsjednika Uprave »Viktora Lenca« Roberta Škifića, u Brodogradilište koje je, kao pravna osoba, sedmoosumnjičenik, jučer je stiglo rješenje Županijskog državnog odvjetništva o provođenju istrage.– Nemam što u ovom trenutku komentirati jer smo tek dobili spis i  moramo ga proučiti. Imamo rok od osam dana u kojem se moramo očitovati što ćemo, nakon pravnih konzultacija, i učiniti, kazao je Škifić. (O. A.)


Čudne okolnosti


Tužiteljstvo tvrdi da je donesena odluka o  isplati potpunog gubitka po polici kasko osiguranja doka nakon njegova potonuća i da je, iako za to više nije bilo interesa osiguravajuće kuće ni pravne osnove,  odobreno  zaključenje osiguranja troškova vađenja  potonulog doka filijali osiguravajućeg društva u Puli. Nakon toga su ponovno, sada po filijali osiguravatelja u Rijeci, osigurani troškovi vađenja  potonulog doka.


Izvori bliski istrazi navode  da su se javile prve klice sumnje da bi valjalo staviti pod lupu potonuće doka u »Viktoru Lencu« i osiguranje kada su se pojavile informacije da je dok potonuo samo dan nakon što je sklopljena polica osiguranja s Croatijom.  Policija je stoga prije nekoliko godina, još 2010. godine, i pokrenula istragu zbog tih čudnih okolnosti,  pod sumnjom da je polica možda antidatirana. Trenutno nema službene potvrde da je ta sumnja na kraju doista i potvrđena, ali je na koncu ipak otvorena istraga zbog sumnji u makinacije oko osiguranja doka i troškova njegovog vađenja.