Specijaliteti za nepce i uši

Festival glazbe i hrane Porto etno u Rijeci: Bogat gastro program garniran koncertima

Hina

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



Prvi festival glazbe i hrane Porto etno, koji objedinjuje etno glazbu i gastronomiju nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije, održava se u subotu popodne u riječkom kompleksu Benčić u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK).


Program je počeo radionicama i programom za djecu, a tijekom festivala, zahvaljujući predstavnicima nacionalnih manjina i društava prijateljstva Rijeke i Primorsko-goranske županije, posjetitelji će moći isprobati nacionalne specijalitete Bosne i Hercegovine, Mađarske, Italije, Rusije, Ukrajine, Albanije, Slovačke, Češke, Makedonije i Crne Gore. Moći će se kušati i jela po recepturama židovske zajednice, te egzotična jela Indije, Trinidada i Tobaga, Kenije i Madagaskara.


Nakon gastro programa slijedi glazbeni program u kojem sudjeluju bendovi i glazbenici iz Italije, Slovenije, Bugarske i Srbije te nastup, za ovu priliku posebno okupljenog, riječkog Porto etno orkestra, koji će nastupiti s poznatim etno jazz glazbenicima Nikom Solceom i Vasilom Hadžimanovim. Nastupit će i talijanski Arakne Group te bugarski Karandila Gypsy Brass Orchestra.




Za hranu na festivalu su zaslužni: SKD Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Vijeće žena Islamske zajednice, Demokratska zajednica Mađara, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca »Rušnjak«, Zajednica Albanaca, Matica slovačka Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Židovska općina Rijeka, Makedonsko kulturno društvo »llinden«, Savez Crnogoraca Hrvatske, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Ruski dom Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka i društvo Expats Rijeka.


Festival je proizašao iz dva desetljeća duge tradicije manifestacije Etno smotra – Dani nacionalnih manjina u Rijeci, a ove godine mu je, kako je najavljeno, »pridodan šarm kuhinje na otvorenom, mladenački polet i nova lokacija.» Program zajednički organiziraju Grad Rijeka, Rijeka 2020 – EPK i Interdisciplinarni kolektiv Manufaktura, a partneri su Plovdiv 2019 (EPK), Talijanski konzulat, KUD Bazovica i SKD Prosvjeta.